Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Genom dans, lek och pyssel kan man hjälpa missionärsbarn att bearbeta tuffa saker de varit med om. Foto: OM

Tillsammans bearbetar vi det som hänt

Missionsglimten · Publicerad 00:00, 9 feb 2023

– Så vad hände egentligen när ni var på båten? frågar jag de två små flickorna på andra sidan skärmen.

– BAAAAANG!

Trots en skärm, många mil och en landsgräns mellan oss är det inte svårt att förstå vad de beskriver. Ansiktena och kroppsspråket säger allt.

– Hör du hur högt bomben låter? frågar de.

Jag arbetar som missionärsbarnskonsult och själavårdare i Thailand. I min tjänst har jag förmånen att få kliva in i andra människors liv, ofta barnens. Tillsammans dansar, leker och pysslar vi för att bearbeta det de varit med om. Ofta sker det via videosamtal.

De här flickorna hade tillsammans med sina föräldrar befunnit sig på fel plats vid fel tid. Fast ändå på rätt plats. Just den här gången satt de på andra våningen på färjan, och inte på första som de brukar.

Några minuter efter att båten lagt ut exploderade en bomb i trappan. Båten tog eld och började sjunka. På första våningen låg kroppar och skadade människor.

Jag ber dem rita vad de sett. Den sexåriga flickans teckning är full av detaljer i svart och vitt. Men bara en enda färg: rött. Blod på mannens ben och armar, blod på golvet.

Tillsammans bearbetar vi det som hänt.

Att ta även missionärsbarnen på allvar och ge dem utrymme att hantera sina känslor är en viktig del av missionen. Bibeln berättar om hur Jesus kom till och slog följe med lärjungarna på vägen till Emmaus. De var uppskrämda och oroliga. Jesus bad dem berätta vad som hade hänt och vandrade med dem tills modet återvände.

När barnen mår bra, mår föräldrarna bra och hela familjen kan stanna längre på fältet.

När barnen mår bra, mår föräldrarna bra och hela familjen kan stanna längre på fältet.

Uppgifter: USA kände till Nord Stream-sabotage

Östersjön. Tre månader innan sabotaget inträffade i Östersjön fick USA:s regering underrättelseuppgifter från... onsdag 7/6 15:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00