Men en sak får ni inte glömma, mina älskade: för Herren är en dag som tusen år och tusen år som en dag.
2 Petrusbrevet 3:8

Världen idag

Planering med representanter från Kaukasien, Sverige och Finland för den nya bibelskolan. Foto: Jesus4Eurasia

Kriget skapar nya utmaningar i Eurasien

Missionsglimten · Publicerad 03:00, 5 jan 2023

Vi sitter just nu och planerar en missionsbibelskola för missionskandidater i Centralasien, Kaukasien, Ukraina, Belarus och Baltikum. Under pandemin utbildade vi missionärer i Ryssland och Ukraina för de arktiska folkgrupperna och de minst nådda folken i Eurasien – men sedan kom kriget och allting förändrades.

Vad gör man när missionärskandidater från de slaviska områdena skickas till fronten? Hur ordnar man undervisning när strömmen hela tiden försvinner? Vilken församling vill skicka sina medlemmar till en skola där det är kallt och där man tvingas sitta vid fladdrande stearinljus och oroa sig för drönare och missiler?

En av de största evangeliska kyrkorna i Kaukasien erbjöd ett alternativ. De utmanade Jesus4Eurasia, Equmeniakyrkan, pingstförsamlingar i Sverige, Key Media från Finland och Kievs Bibelinstitut att ordna en missionsskola, där vi kan träna församlingsplanterare.

Unga och gamla, män och kvinnor, som brinner för att åka ut och vidga gudsriket, kommer därför att välkomnas till Kaukasien.

Under en tremånadersperiod kommer elever från de forna Sovjetstaterna att tränas i ett område med muslimer, buddhister, ateister och ortodoxt troende. Sedan kommer de att återvända, eller flytta till Ryssland, Ukraina, ”stan-länderna”, Kaukasien eller Baltikum för att plantera nya församlingar.

De senaste månaderna har kyrkor i Ukraina döpt fler troende än under tidigare år – mitt under brinnande krig. Pingstunionen har planterat 24 nya församlingar sedan i augusti. Och fler människor besöker gudstjänsterna än före pandemin.

De kristna i Eurasien tror att väckelsen i Ukraina kommer att spridas till fler folk i det forna imperiet. Därför startar vi nu denna bibelskola i Kaukasien.

Vad gör man när missionärskandidater från de slaviska områdena skickas till fronten?

Kristna friskolerådet: Skolrapport gav felaktig bild

Utbildning. Skolinspektionen gav i sin årsrapport uttryck för brister på konfessionella friskolor. ”Synnerligen... torsdag 23/3 18:00

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00