Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Vilka är Guds grund-ord för ditt liv och din familj? Och vilka är hans nu-ord?

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 7 okt 2021

”Den som hör dessa mina ord och handlar efter dem liknar alltså en klok man som byggde sitt hus på klippan. Regnet öste ner, floden kom och vindarna blåste och kastade sig mot huset, men det föll inte, för det var grundat på klippan” (Matt 7:24–25).

Genom hela Skriften går uppmaningen till oss att bygga våra liv på Guds ord. I stormiga tider står Ordet fast och genom livets stormar är det vårt fasta ankare, vår klippa och trygghet. 

Men för att förstå hur detta byggande ska gå till är det viktigt att vi har en klar bild av vad jag brukar kalla för Guds ”grund-ord” och ”nu-ord”.

Vad jag menar med grund-ord är de fundamentala bibelord som följt med dig, din familj eller församling länge, och som kanske också kommer att fortsätta vara centrala under hela livet. De handlar om identitet och vision och svarar på frågan om vem Gud har skapat dig till att vara, vilken kallelse som finns över din familj, vilket specifik uppgift Gud har givit till din församling. 

Grund-ord kommer inte och går. De står fast, de förblir fundamentala även om dess tillämpning kan ta sig många olika uttryck. Ett bra exempel på ett grund-ord i Bibeln är Markusevangeliet 16:15: ”Gå ut i hela världen och förkunna evangeliet för hela skapelsen.” Det här ordet, tilltalet, kallelsen kommer aldrig att upphöra. Den är evigt given av Jesus och är vårt heltidsuppdrag så länge vi är kvar på den här jorden.

Men ovanpå grund-orden i våra liv lägger också Gud ”nu-ord”. Specifika, tidsbestämda tilltal som gäller här och nu. Ord som till skillnad från grund-orden har ett bäst före-datum, eftersom de handlar om specifika instruktioner för en specifik tidpunkt. 

Vi ser ett intressant exempel på just detta i Apostlagärningarna 8:4–5: ”De som nu hade skingrats gick från plats till plats och förkunnade evangeliet. Filippus kom ner till staden Samaria och predikade Kristus för folket där” (min markering). Filippus är alltså fullt upptagen med att arbeta och verka utifrån det grund-ord som gavs honom av Jesus i Markusevangeliet 16.

Men i det att han gör det, kommer en specifik instruktion – ett nu-ord – till honom: ”En Herrens ängel talade till Filippus: ’Stå upp och gå ut mitt på dagen längs vägen som går ner från Jerusalem mot Gaza. Den ligger öde’” (v 26).

Detta gudsord innebär så klart inte en kallelse till troende i alla tider att ständigt, mitt på dagen gå ut på vägen från Jerusalem till Gaza. Det var ett specifikt tilltal till just Filippus vid just det tillfället. Ett ord som förlöste fräsning till en man som annars inte hade fått höra och förstå evangeliet.

Den här berättelsen visar oss både kraften i och skillnaden mellan Guds grund-ord och nu-ord. Nu-ordet till Filippus ersatte inte grund-ordet i hans liv; det kompletterade och aktualiserade det.

Om vi inte förstår kraften i grund-orden kommer vi ständigt att jaga efter nya upplevelser och vad som än är ”det senaste” i gudsriket. Våra liv blir instabila och utan stadig kurs och kompass. Men om vi aldrig lyssnar in nu-orden är det bara en tidsfråga innan vår drivkraft blir rutin och tradition. Vår uppmaning är ju faktiskt att höra ”vad Anden säger” – inte bara ”en gång sade” till församlingarna, vilket upprepas hela sju gånger i Uppenbarelseboken kapitel två och tre.

Så vilka är Guds grund-ord för ditt liv och din familj? Och vilka är hans nu-ord, det han säger just nu? 

Om du inte vet – fråga honom! Jag tror du har ett långt, spännande samtal framför dig.

Nu-ordet till Filippus ersatte inte grund-ordet i hans liv; det kompletterade och aktualiserade det.

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier