Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Våga ta på allvar den vilodag som Gud inrättade för att du skulle må bra.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 12 dec 2019

”Så fullbordades himlen och jorden med hela sin härskara. På sjunde dagen hade Gud fullbordat sitt skapelseverk, och han vilade på sjunde dagen från hela det verk som han gjort” (1 Mos 2:1–2).

Vi har läst berättelsen massor av gånger, men ofta aldrig ställt oss en berättigad fråga: Varför vilar det enda väsen som inte behöver vila? Varför vilar Gud på den sjunde dagen, trots att hans kraft aldrig tar slut och han skulle kunna fortsätta skapelseverket med samma intensitet en miljon dagar till, utan att bli trött? Känns inte detta som slöseri med kapacitet?

Det enda rimliga svaret är att Gud inte vilar för sin egen skull. Han vilar för vår. Han vilar för att ge dig och mig en mall för hur vi, som inte är lika obegränsade som han, ska leva våra liv på ett sätt som gör att vi håller i längden. Jesus bekräftar detta i Markus 2:27: ”Sabbaten skapades för människan …” Vilodagen skapades så att vi inte bara skulle bli tillfälliga fyrverkeripjäser som varar några intensiva sekunder, utan ständigt flammande bål som ständigt fylls på med nytt bränsle.

De tio budorden fortsätter att stryka under denna gudagivna mall för hur det mänskliga livet ska levas på ett hälsosamt och hållbart sätt, med budet om vilodagen som det längsta och mest detaljerade av alla tio.

Nu kanske någon invänder att vi inte står under lagen längre. Och visst – buden leder inte till frälsning, men de uppenbarar fortfarande Guds standard och karaktär, och utgör fortfarande ramverk för ett sunt liv. Att ett nytt förbund kommit i och med Jesus innebär inte att det nu plötsligt är okej att stjäla, ljuga och mörda.

Så hur kommer det sig då att vi ändå ser nio av de tio buden som befallningar, men ett – budet om vilodagen – som en rekommendation? Ett som vi tror oss kunna bryta mot systematiskt, och ändå leva med Guds fulla välsignelse över våra liv?

Hur kommer det sig att vi tillåter arbete och ledighet att flyta ihop till en grå sjudagarsmassa, som gör att vi varken får uppleva sötman i en avslutad dag av hårt, fokuserat arbete (därför att en stor del av den gick åt till oändliga fikan, Facebook-uppdateringar och tittande på Youtube-klipp), eller avkopplingen i en helt ledig dag (därför att en stor del av den gick åt till svarandet på mejl eller mess från jobbet)?

Visst, det finns vissa faser och tider i livet då en helt ledig återhämtningsdag i veckan kan vara nog så svår att få till. Men det innebär ändå inte att vi har rätt att låtsas som om vilodagen är något annat än en reell befallning för vårt eget välbefinnandes skull.

Det verkligt stora problemet uppstår däremot när det inte är de yttre omständigheterna utan det inre drivet som omöjliggör vilodagen. När vi får för oss att vårt värde ligger i det vi gör snarare än dem vi är, och den tanken skapar så mycket prestationsfokus och resultatshets i oss, att tanken på att låta allt stanna av under en dag, blir otänkbar.

Det är då Gud vill komma till dig, stilla din själ och säga till dig som han sade till Jesus: ”Du är min älskade Son. I dig har jag min glädje” (Mark 1:11). Och jag vill påminna dig om att detta sades innan Jesus hade predikat en enda predikan, utfört ett enda mirakel eller botat en enda sjuk. Orden var inte ett betyg på en prestation; de var ett uttryck för en position som son (eller dotter) – ord som tillhör dig i dag lika mycket som de tillhörde Jesus då.

Så mitt i allt som hör livet och julen till: Våga stanna upp. Våga stänga av mobilen. Våga ta på allvar den vilodag som Gud inrättade för att du skulle må bra – en dag tillbringad med honom, med familjen, med församlingen, i hans närhet. En dag då han får ge dig ny kraft att fortsätta springa nästa sträcka av det lopp som ligger framför dig.

Så hur kommer det sig då att vi ändå ser nio av de tio buden som befallningar, men ett – budet om vilodagen – som en rekommendation?

Färska tigerbilder ger hopp i västra Thailand

Tigrar har synts i en region i västra Thailand för första gången på fyra år, något som ger hopp om... måndag 3/8 07:00

Andens besökelsetid pågår i denna stund

Ledare Gud är både tre och en. Vi tror på en Gud, som uppenbarar sig i tre personer, Fadern, Sonen och... lördag 1/8 00:00

Munskydd minskade petandet i ansiktet

Corona. Personer i Asien som burit munskydd under coronapandemin har petat sig mindre i ansiktet, jämfört... lördag 1/8 15:00

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt