Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

Tre nycklar till ett gott äktenskap

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 10 nov 2022

I dag firar Karin och jag vår 34:e förlovningsdag. På vårt bröllop gav jag ett löfte till henne och sade: ”Karin, jag älskar dig och jag överlåter mig till dig. Du är en underbar Guds gåva till mig. Tillsammans med dig vill jag leva och tjäna Herren”. Samma löfte gav hon till mig. Jag är så tacksam för att vi har fått leva utifrån det löftet under alla de här åren. Naturligtvis har vårt förhållande upplevt både höjder och dalar, men jag är så otroligt tacksam för att vi fortfarande står vid varandras sida. Jag vill verkligen inte slå ner modet på den vars äktenskap, av en eller annan anledning, har spruckit efter vägen. Men ändå vill jag stryka under att Guds avsikt är det livslånga äktenskapet.

Men hur ska man kunna få relationen att hålla över tid? Jag tror inte att det finns några enkla svar på den frågan, men vill ändå lyfta fram några råd som jag vid ett par tillfällen har använt i vigseltal. Jag vill överlämna till dig en nyckelknippa med tre viktiga nycklar till ett gott äktenskap.

• På den första nyckeln står det KÄRLEK. Med pengar kan man bygga ett hus men det krävs kärlek för att göra det till ett hem. Kärleken är givetvis huvudnyckeln till ett lyckligt hem och ett gott äktenskap. Det är ju också där som en kärleksrelation startar. Men den första kärleken kan lätt drunk­na i vardagslunken. Därför gäller det att generöst ge kärlek till varandra, med både ord, handling och beröring. Det är också viktigt att inse att kärlek inte bara är en känsla, utan ett viljemässigt beslut. Använd den här huvudnyckeln så ofta du bara kan.

• På den andra nyckeln står det KOMMUNIKATION. Genom kommunikation kommer en relation att hållas levande. Vi måste förstå att ju mer vi delar med varandra, desto mindre finns det mellan oss som kan riskera att skilja oss åt. Men när kommunikationen tystnar är det en indikation på att det är fara å färde. Här har Karin och jag haft vår största utmaning. När vi har blivit irriterade på varandra så har vi snarare tystnat än att ha hållit i gång kommunikationen. Och det är absolut inte en bra väg att gå. Så använd den här viktiga nyckeln.

• På den tredje nyckeln står det FÖRLÅTELSE. Robert Quillen, en amerikansk journalist och humorist, har uttryckt det så bra: ”Ett lyckligt äktenskap är en förening mellan två som är bra på att förlåta.” Ingen av oss kommer att leva ett perfekt liv. Vi kommer ibland att göra fel och till och med såra den som vi egentligen älskar allra mest. Det är då vi behöver vara snabba med att ödmjuka oss och be om förlåtelse. Den attityden är så mycket mer framgångsrik än att vara stolt och hävda sin rätt. Det är förunderligt att se hur det lilla ordet ”förlåt” kan förändra hela atmosfären i en relation. Så låt oss vara villiga att använda nyckeln att be om, och ge, förlåtelse. Den kan öppna upp så många tillstängda dörrar och leda oss in i helt nya festsalar i våra relationer.  

I dag firar Karin och jag att vi har varit förlovade i 34 år. I mars har vi varit gifta i lika många år. Men fortfarande behöver jag bli bättre på att använda de här tre nycklarna. Nu vill jag lägga de nycklarna i din hand också.

Vi måste förstå att ju mer vi delar med varandra, desto mindre finns det mellan oss som kan riskera att skilja oss åt.

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10