Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 6 maj 2021

I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och äkta. Vår önskan har varit att vårt församlingsbygge ska få karakteriseras av dessa tre värderingar. (Om vi har lyckats eller inte överlåter jag åt andra att bedöma.)

Vi har velat bygga en varm församling. Den värmen tror vi ytterst kommer från den Gud som genom hela historien har uppenbarats som en eldens Gud. Han är den som kan värma våra frusna hjärtan. Men vi tror också att den värmen kan förnimmas om våra inbördes relationer i församlingen präglas av värme och kärlek. Vi önskar att alla människor som kommer till vår församling ska mötas av värme.

Därför blev jag så glad när några medarbetare från tidningen Dagen härom året besökte vår församling. Efter gudstjänsten kom en av dem fram till mig, tog tag i mig och sade: ”Vad varmt det känns i den här församlingen.”

Det gjorde mig så otroligt glad att hon upplevde det så. Om en vision, eller ett värderingsord, ska ha någon praktisk betydelse får det nämligen inte bara vara något som står på ett anslag eller i ett dokument. Då måste det vara något som man kan känna i mötet med den församlingen.

En av våra besökare på Kungsporten har berättat att hennes vardag kan vara ganska tuff, men att hon varje gång som hon öppnar portarna till vår kyrka har känt det som om hon får en stor, varm kram. Jag tror tyvärr inte att alla upplever det så, men jag skulle verkligen önska att det vore så. För Gud älskar alla människor med en varm, intensiv och passionerad kärlek.

Den bibelvers som vi brukar kalla för Lilla Bibeln, och som är själva centrum av den kristna tron, säger ju: ”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv” (Joh 3:16). Det här behöver människor som kommer i kontakt med oss kristna, och med våra församlingar, inte bara få höra utan också känna.

Det här gäller ju alla människor. Oavsett vem det gäller så behöver de få känna att de blir bemötta med värme, kärlek och respekt. Och det gäller oavsett om man är man eller kvinna, ung eller gammal, vit eller färgad, sverigedemokrat eller socialdemokrat, kommunist eller komminister, homosexuell eller heterosexuell, punkare eller filharmoniker, fågelskådare eller navelskådare, motorcykelknutte eller cyklist, om man kör Porsche eller Skoda, är missbrukare eller bara brukare, om man är NK-kund eller fängelsekund,

Ja, till och med oavsett om man håller på HV71 eller på Leksands IF, på AIK eller på Hammarby.

Alla människor, utan undantag, är skapade av Gud och har därför ett unikt värde och behöver också bemötas så.

Tänk om värme kunde få bli en känsla som människor skulle associera till när de tänker på kristna bekännare och kyrkor?! Det tror jag är en förutsättning om den djupfrysta svenska folksjälen ska kunna tina upp och våga börja närma sig trons folk. Här tror jag att vi har en väg att gå och ett arbete att göra.

I mina två följande ledarkrönikor kommer jag att lyfta fram de två andra värderingsorden. För hur viktigt värme än är, så tror jag ändå inte att det räcker med bara det.

Alla människor, utan undantag, är skapade av Gud och har därför ett unikt värde och behöver också bemötas så.

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier