På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Räddningen för vårt folk och vår nation är ett uppvaknande över sanningen.

Ledarkrönika · Publicerad 00:20, 15 okt 2020

Över ingången till aulan i Universi­tets­huset i Uppsala finns devisen: ”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större.” Orden är ett citat från Thomas Thorild, som studerade i Uppsala på 1700-talet.

Denna devis, vald av Uppsala universitets rektor Carl Yngve Sahlin vid slutet av 1800-talet, har många gånger kritiserats som hämmande. I en tid där begrepp som sanning och rätt kraftigt ifrågasätts som relevanta entiteter, blir devisen provocerande. Sanningen har blivit subjektiv och begreppet rätt en fråga om maktstrukturer. Vems sanning? Vems rätt?

I dag växer en ung generation upp i västvärlden utan fast mark under fötterna ifråga om rätt och fel. Allt är relativt och en fråga om ordens konstruktioner och privilegierade gruppers monopol på sanningsdefinitioner. Allt ska ifrågasättas och alla auktoriteter utmanas.

Redan från förskolan påbörjas en långsam indoktrinering, där staten alltmer, med genomtänkta ideologiska ambitioner, tar över föräldrarnas roll i fråga om präglingen av barnens världsbild. I vissa förskolor benämner man inte längre barnen som han eller hon. En ideologisk skolning pågår. 

Denna socialistiska pseudovetenskapliga sociala ingenjörskonst fortsätter genom skolåren, där lärarauktoriteten utmanas och barnens eget självbestämmande lyfts fram. Medan skolavslutningar i kyrkan ifrågasätts som kränkande, görs skoldörren vidöppen för ideologiskt medvetna organisationer som RFSU och RFSL.

Inte undra på att den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar växer lavinartat. Självmordsstatistiken bekräftar. Det är svårt att vara gud och själv avgöra vad som är rätt och fel. En förskolepedagog berättade nyligen för mig hur en femårig liten tjej förtvivlat frågat: ”Fröken, är jag en flicka?”

Räddningen för vårt folk och vår nation – ja, för hela världen – är ett uppvaknande över  sanningen. En sanning byggd på den uppenbarelse Skaparen lagt i både naturens vittnesbörd och människans samvete. Ett vittnesbörd om att det finns en levande Gud som har talat och handlat i historien. En Gud som vill människan.

Denna frälsningshistoria växer fram, dokumenteras och sammanställs av utvalda vittnen, genom Guds inspiration, i helig Skrift och personifieras i Jesus Kristus. Bibeln blir och är människans rättesnöre ifråga om sant och rätt. Utan Gud finns ingen fast moral. Utan Gud blir allt tillåtet.

Stora värden står på spel. När den moraliska grunden för västvärldens framgångsrika imperiebygge nu snabbt vittrar sönder under relativismens amoraliska och självdestruktiva ideologi, står andra starka krafter i farstun och väntar.

När Europa under 1200-talet stod emot den teokratiska, islamska flodvågen var det djupast sett därför att den hade en tro att försvara. Den kultur, utan fasta värden, som i dag förför västvärlden kommer inte i längden att kunna stå emot ett starkt hus som Islam.

Relativisterna skrattar: ”Konspirationsteorier.”

Den 5 oktober 1938 stod Winston Churchill i brittiska underhuset och varnade för den tyske rikskanslern Adolf Hitlers ambitioner. Fredsnaivisterna skrattade. Churchill citerade Bibeln: ”Du är vägd på en våg och funnen för lätt” (Dan 5:27).

Sju år senare skrattade ingen.

När den moraliska grunden för västvärldens framgångsrika imperiebygge nu snabbt vittrar sönder under relativismens amoraliska och självdestruktiva ideologi står andra starka krafter i farstun och väntar.

Minnen från Förintelsen ska samlas in till nytt museum

Historia. Forum för levande historia påbörjar nu en landsomfattande insamling av minnen kopplade till... torsdag 6/5 06:00

SR-reporter i relation med ”säkerhetshot”

Islamism. En journalist som fram till i höstas arbetade på Ekot-redaktionen på Sveriges Radio och som bevakat... onsdag 5/5 20:00

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Ilska efter krönika om Ebba Buschs klädval

Medieetik. KD-ledaren Ebba Buschs ”åtsittande, vita klänning är tydligt sexualiserande”, skrev Boel Ulfsdotter... onsdag 5/5 16:04

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier