Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Om våra församlingar ska vara relevanta måste de beröra nuet.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 10 jun 2021

I söndags firade vi nationaldagen i Sverige. Jag är tacksam till Sverigebönen för den tradition som de har varit med att skapa, genom att uppmuntra kristna att på nationaldagen komma tillsammans och be för vårt land. Att nationaldagen också blev den första söndagen, efter det att restriktionerna lättat, då vi kunde komma tillsammans i lite större grupper och fira gudstjänst igen, gjorde dagen extra festlig.

Nu ligger en spännande, viktig och utmanande tid framför oss. Våra församlingar behöver på nytt komma tillsammans och byggas upp igen. I det kan vi hämta mycket inspiration och vägledning från det judiska folket, när de efter fångenskapen i Babel församlades och byggde upp det nya templet i Jerusalem.

När vi får chansen att göra en nystart kan det bli en möjlighet att göra behövliga justeringar. I det sammanhanget vill jag påminna om tre värderingsord som vi i vår församling håller högt, orden: varmt, relevant och äkta.

I min förra ledarkrönika lyfte jag upp ordet varmt. Min övertygelse är att vi måste bygga varma och välkomnande församlingar om vi ska lyckas beröra vårt land. Men hur viktigt det än är så tror jag inte att det räcker med att vi bara fokuserar på den aspekten. I den här ledarkrönikan skulle jag därför vilja gå vidare och betona vikten av att vi också bygger relevanta församlingar.

Om våra församlingar ska vara relevanta måste det vi kommunicerar vara begripligt. Det har förvånat mig hur många gånger jag av ovana kyrkobesökare har fått kommentarer i stil med: ”Tack, det här var bra för jag förstod vad du sade.” Det har naturligtvis gjort mig glad, men också ledsen. För det spelar ju ingen roll hur goda nyheter vi har att förmedla om inte människor begriper vad vi säger.

Om våra församlingar ska vara relevanta måste också det vi kommunicerar vara tillämpbart. Guds ord är inte bara till för att höras, utan också för att göras. Men om det ska vara tillämpbart måste det relatera till våra liv. För hur ska vi kunna tillämpa någonting som inte har med våra vanliga vardagsliv att göra?

Det är uppenbart att om inte söndagens predikan kan praktiseras i min vardag, så kommer den inte att få någon avgörande betydelse i mitt liv.

Om våra församlingar ska vara relevanta måste de beröra nuet. Jag är rädd för att våra församlingar ibland snarast kan liknas vid museer. Att komma in i en kyrka blir ibland som att förflytta sig tillbaka till en helt annan tid. Vi talar som man gjorde för femtio år sedan, vi sjunger som man gjorde för femtio år sedan, vi klär oss som man gjorde för femtio år sedan och det till och med luktar som det gjorde för femtio år sedan.

Det kan visserligen vara både roligt och lärorikt att besöka ett museum, men jag tvivlar på att någon vill bo på ett museum. Låt oss för Guds och världens skull år 2021 bygga församlingar som är relevanta för vår tid.

Men hur mycket värme och relevans vi än lyckas fylla våra församlingar med så tror jag att det finns en aspekt till som vi måste ta hänsyn till. Därför tänker jag nästa gång ta sikte på behovet av att bygga en äkta församling.

Det är uppenbart att om inte söndagens predikan kan praktiseras i min vardag, så kommer den inte att få någon avgörande betydelse i mitt liv.

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier