Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

När uttryckte du senast till Gud att du älskar honom så du tror att du går sönder?

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 10 okt 2019

I dag är det många kristna i vårt land som tror på Gud men som har förlorat tron på församlingen. Det är tragiskt, för även om våra församlingar naturligtvis inte är fullkomliga – de utgörs ju av ofullkomliga människor som du och jag – så är det ändå genom församlingen som Gud har valt att verka.

Och de goda nyheterna är att han ska bygga församlingen så att inte ens helvetets portar ska kunna besegra den.

Jag tror på den lokala församlingen. Jag tror att den besitter en våldsam potential och kraft. Jag tror att Gud har planerat att lysa upp och förvandla våra städer och byar genom lokala församlingar. Och han har ingen annan plan än den.

Därför är det så tragiskt när vi förlorar tron på den lokala församlingen och väljer att begränsa oss till att bli privatreligiösa. Och därför kommer jag, med en dåres envishet, att fortsätta lyfta fram betydelsen av den lokala församlingen.

I min förra ledarkrönika berättade jag att jag längtar efter att få se växande församlingar i vårt land. Men de församlingarna får inte bara vara inriktade på att växa i antal. De måste framför allt få växa i den kärlek som kommer från Gud, som själv är kärleken personifierad.  

I vår församling har vi formulerat en övergripande vision. I den säger vi att vi vill vara ”en församling som växer i kärlek till Gud, varandra och världen”. Det ligger ju helt i linje med det dubbla kärleksbudet, där Jesus hävdar att hela lagen och profeterna kan sammanfattas i att älska Gud och att älska människor.

Jag säger inte att alla kristna församlingar måste ha en vision som är identisk med vår, men däremot vill jag hävda att alla kristna församlingar borde vara ett med den längtan som vår vision uttrycker.

Tänk om vi alla kunde få vara med om att bygga församlingar som, för varje år, växer alltmer i kärlek till Gud, varandra och dem som ännu inte känner Jesus. Jag tror att det skulle vara enormt attraktiva församlingar, som också, på köpet, skulle komma att växa rejält i antal.

Den relation som vi allra först lyfter fram i vår församlingsvision är kärleksrelationen till Gud. Häromdagen samtalade jag med en god vän som är drabbad av sjukdom och extremt svår värk, men som har en intensiv kärlek till Gud. Hans gudsrelation utmanar mig. Han skulle kunna vara bitter och besviken, men präglas i stället av en genuin kärlek som är så attraktiv.

Han berättade att han vid ett tillfälle sade: ”Jesus, jag älskar dig så att jag tror att jag går sönder.” Då hörde han Herren svara: ”Du har bara skrapat på ytan än.”

Det tror jag är sanningen om oss alla. I vår kärleksrelation till Gud har vi nog alla bara skrapat på ytan än. Det finns så mycket större djup att utforska.

Så låt oss söka oss in i en betydligt djupare kärleksrelation till Gud. Han älskar oss med en evig kärlek. Hans kärlek gjorde så att han till och med var beredd att dö för oss. Den kärleken är inte värd någon medelmåttig, halvhjärtad respons från oss. Den är bara värd att besvaras med en het, intensiv, passionerad och radikal kärlek.

När uttryckte du senast till Gud att du älskar honom så du tror att du går sönder?

Jag tror att Gud har planerat att lysa upp och förvandla våra städer och byar genom lokala församlingar. Och han har ingen annan plan än den.

Putin: Ryssland har godkänt coronavaccin

Pandemi. Rysslands hälsodepartement har godkänt världens första vaccin mot coronaviruset efter mindre än två... tisdag 11/8 14:37