När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

robban@biggest.se

När uttryckte du senast till Gud att du älskar honom så du tror att du går sönder?

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 10 okt 2019

I dag är det många kristna i vårt land som tror på Gud men som har förlorat tron på församlingen. Det är tragiskt, för även om våra församlingar naturligtvis inte är fullkomliga – de utgörs ju av ofullkomliga människor som du och jag – så är det ändå genom församlingen som Gud har valt att verka.

Och de goda nyheterna är att han ska bygga församlingen så att inte ens helvetets portar ska kunna besegra den.

Jag tror på den lokala församlingen. Jag tror att den besitter en våldsam potential och kraft. Jag tror att Gud har planerat att lysa upp och förvandla våra städer och byar genom lokala församlingar. Och han har ingen annan plan än den.

Därför är det så tragiskt när vi förlorar tron på den lokala församlingen och väljer att begränsa oss till att bli privatreligiösa. Och därför kommer jag, med en dåres envishet, att fortsätta lyfta fram betydelsen av den lokala församlingen.

I min förra ledarkrönika berättade jag att jag längtar efter att få se växande församlingar i vårt land. Men de församlingarna får inte bara vara inriktade på att växa i antal. De måste framför allt få växa i den kärlek som kommer från Gud, som själv är kärleken personifierad.  

I vår församling har vi formulerat en övergripande vision. I den säger vi att vi vill vara ”en församling som växer i kärlek till Gud, varandra och världen”. Det ligger ju helt i linje med det dubbla kärleksbudet, där Jesus hävdar att hela lagen och profeterna kan sammanfattas i att älska Gud och att älska människor.

Jag säger inte att alla kristna församlingar måste ha en vision som är identisk med vår, men däremot vill jag hävda att alla kristna församlingar borde vara ett med den längtan som vår vision uttrycker.

Tänk om vi alla kunde få vara med om att bygga församlingar som, för varje år, växer alltmer i kärlek till Gud, varandra och dem som ännu inte känner Jesus. Jag tror att det skulle vara enormt attraktiva församlingar, som också, på köpet, skulle komma att växa rejält i antal.

Den relation som vi allra först lyfter fram i vår församlingsvision är kärleksrelationen till Gud. Häromdagen samtalade jag med en god vän som är drabbad av sjukdom och extremt svår värk, men som har en intensiv kärlek till Gud. Hans gudsrelation utmanar mig. Han skulle kunna vara bitter och besviken, men präglas i stället av en genuin kärlek som är så attraktiv.

Han berättade att han vid ett tillfälle sade: ”Jesus, jag älskar dig så att jag tror att jag går sönder.” Då hörde han Herren svara: ”Du har bara skrapat på ytan än.”

Det tror jag är sanningen om oss alla. I vår kärleksrelation till Gud har vi nog alla bara skrapat på ytan än. Det finns så mycket större djup att utforska.

Så låt oss söka oss in i en betydligt djupare kärleksrelation till Gud. Han älskar oss med en evig kärlek. Hans kärlek gjorde så att han till och med var beredd att dö för oss. Den kärleken är inte värd någon medelmåttig, halvhjärtad respons från oss. Den är bara värd att besvaras med en het, intensiv, passionerad och radikal kärlek.

När uttryckte du senast till Gud att du älskar honom så du tror att du går sönder?

Jag tror att Gud har planerat att lysa upp och förvandla våra städer och byar genom lokala församlingar. Och han har ingen annan plan än den.

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Israeliska framsteg i kampen mot svår cancer

Forskning. Israeliska forskare kan ha hittat en effektiv behandling mot bukspottkörtelcancer, som hittills varit en ökänt svårbehandlad cancerform. En studie... tisdag 10/12 18:00

Allt fler svenskar är emot EU-medlemskapet

Politik. Andelen svenskar som är emot EU-medlemskap ökar och låg på 15,6 procent i den senaste mätningen av Statistiska centralbyrån (SCB). I den tidigare... tisdag 10/12 15:59

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...