Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Jag skulle beskriva det som att Herrens härlighet uppfyllde rummet

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 22 jul 2021

När vi var relativt nya i Vänersborg började församlingen en barnverksamhet i ett område av staden som tyvärr hade dåligt rykte.  När vi satt ner och pratade med personalen på den lokala fritidsgården så berättade de om drogproblematiken och om bilar som brann. Lärarna på grundskolan i närheten hade sin brottningskamp i klassrummet på grund av segregationen som rådde. 

Vi brukade regelbundet be att Guds ljus skulle komna med oss dit och att döma av reaktionerna var det detta som skedde. Oavsett om det var en samling med lovsång, en ungdomssamling eller storsatsningar för barn utomhus sommartid, så uppstod situationer där människor blev berörda av Guds närvaro. 

Det betyder så mycket när människor möter verkligheten i Gud genom smörjelsen. Med ”smörjelsen” menar jag att Gud omsluter oss med sin närvaro och övernaturliga saker sker. Tyvärr är vi inte alltid så bra på att låta dem som inte känner Jesus få möta Guds kraft. Vi har kanske missförstått syftet och tror att det bara är till för församlingen att njuta av? Men i Guds rike får vi bara behålla det vi delar med oss av och denna underbara Gudsnärvaro ska föras ut till världen. 

Ett par år efter att vi börjat nå ut till detta område, hade vi en samling i kyrkan där många blev fyllda med den helige Ande. Efter ett tag låg alla på golvet inför Gud och jag skulle beskriva det som att Herrens härlighet uppfyllde rummet. Jag höjer min röst något och ber ut en längtan om att det vi får vara med om där och då ska nå långt utanför kyrkans väggar och att många ska få smaka på samma Guds närvaro. Då hör jag rösten från en äldre kvinna, anställd i en av svenska kyrkans församlingar, säga: ”Då går vi ut nu!” Efter en stund gick vi alla ut och fick för första gången se ett par personer bli helade på gågatan i Vänersborg. En dörr öppnades den dagen som gav många tillfällen till tjänst framöver. Smörjelsen över oss utrustade oss till tjänst.

Jag tror vi är i ett läge i svensk kristenhet där varje troende behöver be Gud om att få bli smord med den helige Ande för andras skull. När det sker påverkas andra vi möter och det kommer att krossa mörkrets ok över människors liv. Det finns inget alternativ till detta. 

När vi ser på kyrkohistorien så har det återkommande funnits platser och perioder med spontan tillväxt. Dessa perioder kännetecknas av att många kristna fungerat i ett aktivt lärjungaskap – det allmänna prästadömet. Den spontana tillväxten kommer inte för att det finns professionella präster och pastorer, utan för att smörjelsen vilar över många, som vart de än går tar Guds närvaro till världen (Sedan behöver församlingen självklart även ett ledarskap). 

Var och en kan vandra i det övernaturliga – även du! När Jesus kom visade han oss vägen. Det är din födslorätt att leva med övernaturliga inslag och det finns en stabil biblisk grund för det. 

Jag har under många år sett hungern efter att leva med smörjelsen hos troende i många kyrkor och samfund. Detta om något fyller mig med hopp och tro inför framtiden!

När vi ser på kyrkohistorien så har det återkommande funnits platser och perioder med spontan tillväxt.

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier