Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

Försovningen som förändrade allt för en vanlig universitetselev

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 6 sep 2018

George Dantzig sprang över Berkeley University’s campusområde. Hjärtat bultade och svetten trängde fram i pannan. Det fick inte vara sant! Han hade försovit sig!

Hans första år vid universitetet gick mot sitt slut och hade varit mycket kämpigare än George hade föreställt sig. Inte minst just matematiken hade han verkligen fått slita med, och fortfarande var hans största skräck att han inte skulle klara den kommande tentan. Därför satt han och pluggade till långt in på småtimmarna varje kväll.

I går kväll – eller rättare sagt tidigt i morse – hade han somnat vid sitt skrivbord, helt utmattad. För bara minuter sedan hade han vaknat med ett ryck och paniken hade spridit sig i hela kroppen på en enda sekund, när han insåg att professor Jerzy Neymans viktiga föreläsning i matematik var i gång sedan länge. Nu var det enda han kunde göra att galoppera över campusområdet medan det kalla morgonregnet slog honom i ansiktet.

När George försiktigt och skamset öppnade dörren till föreläsningssalen var det bara minuter kvar av lektionen. Professor Neyman gav honom en skarp blick och George ville helst försvinna genom golvet. Han hade ju bara några veckor tidigare lovat just Neyman att verkligen arbeta hårt med matematiken, och speciellt med statistiken som var extra kämpig för honom – just det ämne som professorn skulle föreläsa om den här morgonen.

Eller rättare sagt, hade föreläst om.

Neyman avslutade lektionen strax efter att George hade anlänt, och skammen brann ännu djupare inom honom när han såg alla resa sig medan han själv just satt sig. Han skrev snabbt av de två statistiska problem som var uppskrivna på tavlan. Det fanns nu bara ett sätt att vinna tillbaka Neymans förtroende efter morgonens katastrof: att göra hemuppgiften helt utan anmärkning.

Med sänkt blick letade sig George ut ur föreläsningssalen och önskade att det fanns ett sätt att slukas upp av jorden när han lite extra snabbt passerade professorn.

De kommande dagarna och nätterna slet han som ett djur med uppgifterna. Han vände och vred på de statistiska satserna, som var mer komplicerade än något han tidigare sett, men det fanns inget alternativ för honom förutom att lösa dem. Efter mängder av sönderbitna blyertspennor och litervis med kaffe lyckades George till sist nå mållinjen och bevisa de båda satserna.

Han smög förbi professor Neyman’s kontor och lade sina uträkningar på hans skrivbord, fortfarande mycket mer skamsen över sin sena ankomst häromveckan än stolt över att han faktiskt klarat uppgifterna.

Några veckor senare, en söndagsmorgon klockan åtta, vaknade George av att någon bultade hårt på dörren. När han yrvaket och förvirrat öppnade i sin morgonrock såg han till sin förvåning att en upprymd professor Neyman stod utanför dörren med Georges inlämnade papper i handen.

"Du bevisade satserna! Ingen har lyckats med det tidigare! Ingen!”

Neyman förklarade exalterat, och George började sakta förstå vad som hade hänt. De statistiska problemen på tavlan var inte alls några hemuppgifter. Neyman hade den morgonen föreläst om matematikens begränsningar och gett exempel på två ännu ej bevisade satser, sådana som ansågs omöjliga att lösa. Men George – en helt vanlig matematikstudent – hade nu blivit den förste som hade kunnat bevisa dem båda.

George Dantzig blev senare själv professor både vid Berkeley och Stanford. Som svar på frågan om hur han lyckades lösa de två omöjliga talen brukade han skrattande säga:

"Det viktigaste var att jag inte var närvarande när de sade att det var omöjligt."

"För ingenting är omöjligt för Gud" (Luk 1:37).

Hjärtat bultade och svetten trängde fram i pannan. Det fick inte vara sant! Han hade försovit sig!

Politiker: Utred hur porr påverkar unga

Nätpornografi. ”Vi ber smartphonegenerationen om ursäkt för att vi inte har förstått och agerat i tid.” Det skriver representanter för de tidigare allianspartierna...

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Västerås. Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Kidnappade hjälparbetare släppta i Nigeria

Islamism. Fem hjälparbetare som kidnappades i december i det våldshärjade nordöstra Nigeria har släppts, uppger myndighetskällor.

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Förkunnare. Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...

Månggiften ska inte längre erkännas

Politik. Månggiften som skett utomlands ska inte kunna registreras i Sverige, föreslår regeringens utredare, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Dyrt att stå utanför internet

Vardag Samhällsklyftor. En miljon människor lever i digitalt utanförskap, enligt rapporten Svenskarna och Internet. Av dem är omkring 746 000 personer över 65 år. För äldre...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...