Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Fattar vi egentligen vilket budskap vi har?

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 30 jul 2020

För några år sedan hade vi just avslutat en begravningsgudstjänst i Kungsportskyrkan. Det var en av församlingens medlemmar som vi tyckte hade fått avsluta sitt liv alldeles för tidigt. Den dagen var det naturligtvis många tunga känslor som vi kom till kyrkan med. Men evangeliets ljus har en förunderlig förmåga att kunna lysa upp det allra djupaste mörker. Efter begravningsgudstjänsten kommer min fru fram till mig, tittar mig djupt in i ögonen, och säger: ”Fattar vi egentligen vilket budskap vi har?!” Det är en fråga som det verkligen är relevant att vi ställer oss. Har vi egentligen fattat vilket fantastiskt budskap vi har eller har någon slags religiös overklighet förblindat oss för den verklighet som finns i Kristus?

Naturligtvis upplever vi sorg, tårar och ytterst smärtsamma känslor när en kär anhörig eller vän rycks ifrån oss. Men den kristna tron lyfter fram ett ljus mitt i det nattsvarta mörkret. Döden, människans yttersta fiende, som förr eller senare tycks besegra oss alla, har själv blivit besegrad. Det hände för snart 2000 år sedan. På Golgata kors bar Jesus all vår synd och gjorde det möjligt för oss att på nytt få en upprättad relation till Gud. Där dog Han, en gång för alla, i vårt ställe. Men på tredje dagens morgon uppstod Jesus igen. Han uppstod då som förstlingen ifrån de döda. På grund av det som Han gjorde så kommer mängder av människor, som sätter sin tro till det som Jesus gjorde, att också en dag uppstå ifrån de döda.

Paulus uttrycker det med de triumferande orden: ”Döden är uppslukad i seger. Du död, var är din seger? Du död var är din udd?”  (1 Kor. 15:54b-55) Vi är alla ytterst medvetna om att vi kommer att dö. Det visste Paulus också. Men han hade fattat det fantastiska budskap som vi kristna har. Han visste att dödens udd var bruten och att döden därför inte skulle kunna behålla honom. Han skulle också komma att uppstå till ett evigt liv. Därför är det som att han mitt i den hårda fight där han befinner sig provocerar Fienden med lite ”trash talk”. Som en självsäker boxare kastar han ur sig några gliringar och provocerar Fienden med att hans starkaste slag inte längre är mycket att komma med: ”Du död, var är din seger? Du död, var är din udd?” Paulus visste att det kristna budskapet håller både att leva och dö på.

Just nu går vi igenom sorg, saknad och smärta i vår familj. Min kära svärmor har den här sommaren fått lämna oss. Min fru sa häromdagen: ”Jag visste inte att det fanns så mycket tårar i mig.” Inga-Maj och hennes Bosse gifte sig samma dag som jag föddes. De har fått uppleva drygt 65 år tillsammans. De fick 6 barn, 19 barnbarn och nu väller det in barnbarnsbarn. Vi är många som sörjer att en älskad maka, mamma, svärmor, farmor och mormor inte längre finns ibland oss. Men mitt i sorgen och saknaden hämtar vi styrka ur budskapet om att Jesus har brutit dödens udd och att vi därför ska få mötas igen. Det är det ljusa, hoppfulla budskap som vi har. Jesus har uppstått ifrån de döda. Vi ska också uppstå för att få leva med Honom i all evighet. Fattar vi egentligen vilket budskap vi har?! Om vi verkligen gör det så får vi inte hålla inne med det.

Som en självsäker boxare kastar han ur sig några gliringar och provocerar Fienden med att hans starkaste slag inte längre är mycket att komma med: ”Du död, var är din seger? Du död, var är din udd?”

Infiltration mest effektivt mot religion

Ledare Mitt i högsommaren släpptes de nya resultaten från världens största undersökning av människors... lördag 19/9 00:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...