Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Få känner till den fantastiska väckelsehistorien som ligger bakom firandet.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 12 mar 2020

Den 17 mars firas St Patrick's Day, känd över hela världen som Irlands nationaldag. Få känner däremot till den fantastiska väckelsehistorien som ligger bakom firandet.

”Jag var ungefär sexton år gammal och kände inte den sanne guden.”

Så börjar ”The Confessions of St Patrick” – den äldsta kristna biografin från Storbritannien och berättelsen om en tonåring som i början av 400-talet växte upp i ett kristet hem på Storbritanniens västkust. Föräldrarna var troende, men i sina tidiga tonår bröt pojken med barnatron och attraherades av fester där man tillbad de romerska avgudarna.

Men en natt då hans föräldrar var bortresta, gjorde irländska slavhandlare en räd i hans by och sextonårige Patrick var plötsligt på väg till ett främmande land för att säljas som slav. Irländarnas hedniska kultur och druidernas mörka krafter hade till och med hållit de kristna missionärerna på avstånd. Ingen som förts dit som slav hade kommit tillbaka.

Patrick såldes på en slavmarknad och blev fårskötare på en farm. Men i takt med att åren gick började Gud att stilla knacka på hans hjärta och Patrick öppnade sakta dörren. Han skrev:

”Kärleken till Gud växte inom mig mer och mer. Jag brukade gå upp för att be innan dagsljuset kom – i regn, frost och snö – och Anden brann inom mig!”

En natt hörde den unge mannen Guds röst i en dröm: ”Snart kommer du att komma tillbaka till ditt eget land. En båt är redo.”

Nästa natt rymde Patrick från sin ägare och vandrade 30 mil till den irländska östkusten, där han mycket riktigt fann ett skepp som just skulle påbörja resan till England. Vi kan bara ana glädjen när den ”förlorade sonen” kom tillbaka hem igen efter sex års slaveri i ett främmande land!

Där skulle historien kunna ha slutat, men hemma hos föräldrarna såg Patrick i en dröm en ung irländsk man som ropade: ”Vi ber dig, heliga ungdom, kom och vandra bland oss igen.”

Patrick tvekade inte. Han började genast planera återresan till det mörka land där han tidigare varit slav. Men den här gången skulle han resa dit som en ambassadör för Guds rike, och för att sätta så många som möjligt fria från andligt slaveri.

Resten är historia. Många historiska källor vittnar om hur Patrick under resten av sitt liv predikade evangeliet om Jesus, konfronterade ockultism, vann människor för Gud och planterade kyrkor. På sin ålders höst avslutade han sin berättelse med orden: ”Och så har nu skett i Irland, att de som aldrig känt Gud, utan fram till nu hade tillbett avgudar, har blivit ett Guds folk och kallas Guds söner.”

I dag är han en av Irlands mest kända personer och hans dödsdag – 17 mars – är landets nationaldag: St Patrick's Day.

Den här berättelsen ger också en fantastisk bild av det kristna livet. Vi var alla bortvända från Gud och fast i slaveri, men när Gud sökte oss och vi gensvarade, öppnades en väg tillbaka hem igen. Men detta är bara början! Nu är det – även för oss – dags att gå tillbaka till Irland. Tillbaka till den värld där vi en gång var slavar – men den här gången som ambassadörer för frihet.

”Vi ber dig, heliga ungdom, kom och vandra bland oss igen.” Ropet hörs fortfarande. Den här världen behöver människor som, fyllda av helighetens Ande, går tillbaka till sin värld med ett nytt liv på insidan och en ny livsstil på utsidan.  

Den här världen behöver människor som, fyllda av helighetens Ande, går tillbaka till sin värld med ett nytt liv på insidan och en ny livsstil på utsidan.

Marie Nylén Utbult: Sju gånger värre än influensa

Coronapandemin. Covid-19 är ett ”fruktansvärt krävande virus”. Det säger Marie Nylén Utbult, hustru till Roland... torsdag 2/4 13:50

Döljer Jesus sanningen för vissa?

I Bibeln står det på flera ställen att Jesus säger att han talade i liknelser för att vissa... torsdag 2/4 00:10

Döljer Jesus sanningen för vissa?

I Bibeln står det på flera ställen att Jesus säger att han talade i liknelser för att vissa...