Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

John Derneborg pastor Pingstkyrkan Värnesborg

Det vi lägger våra pengar på är ett uttryck för var vårt hjärta befinner sig.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 19 mar 2020

Konsekvenserna av den kris vi just nu går igenom är stora och svåra att ta in. Med rätta ligger ett fokus på hur sjukvården ska kunna hjälpa de människor som tillhör riskgrupperna för coronaviruset covid-19.

Parallellt med detta är den ekonomiska påverkan på många privatpersoner brutal. En förtvivlad egenföretagare uttryckte häromdagen att de befinner sig i ”fritt fall” på grund av alla avbokningar. Under tårar gissar han att det kommer ta fem–sex år att komma igen efter en konkurs. Det känns djupt i hjärtat. Stor förtvivlan.

Finns det ett engagemang från Guds sida för din och min ekonomi när allting skakar? Ja, det finns både lösningar och möjligheter.

Även om inte alla är lika illa ute som den företagare jag nämnde, så finns det goda skäl att i dessa tider söka stabilitet i det eviga. Det första steget är att ge oss själva helt till Gud. Resultatet av en sådan överlåtelse är att våra tankar påverkas så att vi bättre kan förstå Guds vilja för våra liv (Rom 12:1–2), vilket verkligen gäller alla områden av våra liv.

När Paulus skriver om församlingarna i Makedonien, berättar han att ”… de gav sig själva, först och främst åt Herren …” (2 Kor 8:5). Detta ledde sedan till stor generositet mot andra.

När vi mitt i vår brustenhet på nytt överlåter oss till Gud, skapas en förutsättning för något ljuvligt mitt i krisen. Egentligen behöver ju inte Gud mina pengar, men jag kan åtnjuta välsignelsen av att ge efter att först och främst ha framburit mig själv till honom.

När vi gett oss själva till Herren får vi ta nästa steg som är att av hjärtat dela med oss. Jesus själv påtalar att våra hjärtan blir synliga i vårt givande: ”För där er skatt är, där kommer också ert hjärta att vara” (Luk 12:34).

Det vi lägger våra pengar på är ett uttryck för var vårt hjärta befinner sig. Oj, vad konkret det blev nu!

För det tredje är det klokt att tänka på med vilken attityd vi ger, eftersom den ytterst återspeglar vår attityd till Gud själv. Attityden påverkas av vår förståelse av den andliga verkligheten, vilket blir tydligt i Bergspredikan när Jesus säger att vi inte kan tjäna två herrar. Han talar om mammon, som inte är detsamma som pengar utan en ond andlig kraft som griper tag i människor och förslavar.

Det är underbart och ger en sådan frid att ha Jesus som sin Herre, och vi känner bara avsmak för kraften som manipulerar människor genom pengar. Jesus menade att det inte går att vara neutral inför den kraft som mammon utgör.

Visa mig en människa som står i en betydelsefull tjänst för Gud, och det finns oftast en berättelse om hur han eller hon vid något tillfälle varit tvungen att välja mellan en säker inkomstkälla och att sätta sin tilltro till Gud i vandring mot det han eller hon var kallad till. Det finns ofta en händelse att se tillbaka på då mammons kraft bröts över hans eller hennes liv. Ibland kan Gud använda en kris för detta.

Välsignelsen av givandet – i med och motgång – blir som en försäkring mot sämre tider. Ibland ser vi välsignelsen tydligt och ibland måste vi bara förtrösta på Honom, vars ord är sant och som älskar oss och vill vårt allra bästa. ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder, vilken tröst, vad än som kommer på …”

Det är svåra och framför allt ovissa tider just nu. Världens länder tar stryk på så många sätt, men ur detta förväntar vi oss en stor skörd för Guds rike!

Visa mig en människa som står i en betydelsefull tjänst för Gud, och det finns oftast en berättelse om hur han eller hon vid något tillfälle varit tvungen att välja mellan en säker inkomstkälla och att sätta sin tilltro till Gud.

Marie Nylén Utbult: Sju gånger värre än influensa

Coronapandemin. Covid-19 är ett ”fruktansvärt krävande virus”. Det säger Marie Nylén Utbult, hustru till Roland... torsdag 2/4 13:50

Döljer Jesus sanningen för vissa?

I Bibeln står det på flera ställen att Jesus säger att han talade i liknelser för att vissa... torsdag 2/4 00:10

Döljer Jesus sanningen för vissa?

I Bibeln står det på flera ställen att Jesus säger att han talade i liknelser för att vissa...