Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Det finns skatter som är nedgrävda

Ledarkrönika · Publicerad 00:20, 18 aug 2022

Den här sommaren tillbringade jag ett par dagar på Löttorp. Det var väldigt tydligt att den verksamhet som Elca fortsatt bedriver där har ett blygsamt format i relation till hur det såg ut under storhetstiden. Men det var ändå väldigt roligt att få komma dit och att möta de eldsjälar som ännu brinner för verksamheten. All heder till dem.

Jag måste också säga att det var väldigt öppet att få dela den undervisning som Gud hade lagt på mitt hjärta. Jag upplever verkligen att det är tid för bön i vårt land, och det var det jag talade om på morgnarnas bibelstudier.

När jag den första morgonen bad inför bibelstudiet såg jag plötsligt något som kom att beröra mig på ett djupt sätt. Det var som om jag, med hjärtats ögon, såg att det låg en skattkista nedgrävd där på området. Och jag upplevde det som att det var ett arv, inte minst efter Gunnar Samelands bönetjänst relaterad till Löttorp. 

De där dagarna på Löttorp fick jag också möta musikern och låtskrivaren Stephan Berg. Det riktigt klickade i kontakten mellan oss. Och naturligtvis blev det inte sämre när vi upptäckte att vi båda delade passionen för Leksands IF. Tänk att nästan alla bra människor håller på det laget ...

Stephan har ju en lång relation till Löttorp och det var intressant hur han reagerade på den bild som jag delade. När vi samtalade om det sade han att han trodde att Gunnar Sameland hade en avgörande roll i det som en gång skedde på Löttorp. Förutom att medverka under sommarveckorna tillbringade han alltid en längre tid i bön och fasta inför sommarens satsningar.

Och vad man än tyckte om Löttorp så kan man nog inte förneka att man på ett ganska unikt sätt nådde ut till människor utanför kyrkorna. Många var de som både kom till tro och lät sig döpas där. Stephan nämnde att man efter ett av åren hade runt 400 avgörelsekort med namn på människor som skulle följas upp. Hur många liknande resultat har vi sett i vårt land i modern tid? 

I mitt hjärta födde de där dagarna en förnyad längtan efter att få se något liknande ske i vårt land de närmaste åren. Det skulle behövas ett antal initiativ i vårt land där evangeliet verkligen skulle nå ut till människor utanför kyrkan. Men det handlar då inte bara om att skapa den yttre plattform som skulle kunna fungera i den här tiden. Nej, då handlar det nog också om att gräva upp de bönemantlar som ligger nedgrävda i vårt land.

Min övertygelse är att det i vårt land ligger många bönemantlar och väntar, efter överlåtna bedjare som nu har fått flytta hem. Det finns mängder av bönetimmar som bedjare har plöjt ner på olika åkertegar. Det finns tårar av nöd för människors frälsning som har vätt våra marker.

Men nu är frågan om det finns några som är villiga att gräva upp den skatt som bön och fasta utgör, för att vi ska få se ett påtagligt genombrott för Guds rike i vårt land? Finns det i dag män och kvinnor i Sverige som är villiga att plocka upp bönemantlarna och överlåta sig till att be om detta?

Den plattform som skapas för att evangeliet ska nå långt utanför kyrkväggarna får faktiskt se ut hur som helst för mig, bara det sker. Men utan bön kommer det inte att ske.

Men nu är frågan om det finns några som är villiga att gräva upp den skatt som bön och fasta utgör, för att vi ska få se ett påtagligt genombrott för Guds rike i vårt land?

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Pingstledare ska inspireras, utrustas och utmanas

Konferens. Den årliga konferensen Pingst Ledare är till för alla som i pingstförsamlingar runt om i Sverige... lördag 24/9 18:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier