Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Socialdemokraterna, som gjort sitt sämsta val i modern tid, gör nu allt för att splittra Alliansen i syfte att själva få fortsätta leda Sverige i fyra år till. Annie Lööf – är du verkligen beredd att betala det priset? undrar ledarskribenten. Foto: Anders Wiklund / TT

Vill du ge Löfven makten åter, Annie?

Ledare · Publicerad 00:00, 11 okt 2018

Bakom lyckta dörrar pågår just nu intensiva förhandlingar om regeringsmakten i Sverige. Till viss del handlar det om sakpolitik, men allra mest om regeringsbildningens grundval. Den som kan rädda eller stjälpa processen är Annie Lööf.  Frågan är om hon verkligen förstått vilka avvägningar som är viktigast just nu.

Att ha principer i politiken är berömvärt. Det finns alltför många som sålt ut moraliska hörnstenar för att få sitta på maktens taburetter. Men det finns också ett motsatt dike: att benhårt hålla fast vid principer som utåt verkar goda, men som i realiteten är mindre viktiga.

Immanuel Kant, pliktetikens förgrundsgestalt, förklarar att ibland behöver man svika mindre viktiga principer för att hålla fast vid mer grundläggande sådana, exempelvis att rädda liv. För en politiker måste principen att ta makten och genomföra sin politik rimligen vara ett överordnat mål. Att inte samarbeta med partier vars ideologi man avskyr, är också en rimlig hållning, men Annie Lööfs avvisande inställning tycks mer långtgående än så. Och det är här princip och praktik börjar skava. De närmaste dagarna kommer att visa vilka politiska mål hon håller högst.

Så här är läget:

1. Nuvarande riksdag har med tydlig majoritet röstat bort Löfvenregeringen. Det är därför logiskt att Ulf Kristersson fått uppdraget att sondera förutsättningarna för en ny regering.

2. Centern och Liberalerna har varit tydliga i att de inte tänker regera med stöd av Sverigedemokraterna.

3. När Socialdemokraterna nu – helt enligt ritningarna – har avvisat alla tankar på att stödja en alliansregering, vill Kristersson försöka gå vidare och regera med Alliansen i minoritet.

Är den här ekvationen utmanande? Ja. Är den möjlig? Ja, man bara om hela Alliansen tar sitt ansvar.

Den fråga som står och svajar just nu är vad ”stöd av Sverige­demo­kraterna” egentligen innebär. Verkligheten är att det är exakt så Sverige har regerats under de senaste åtta åren. 2010-2014 regerade Alliansen i minoritet, men fick oftast igenom sina förslag, när SD röstade med regeringen. 2014-2018 gjorde S/MP-regeringen precis likadant. Oftast röstade SD med regeringen, och då vann de, men när SD röstade med Alliansen förlorade regeringen. Inget nytt under solen här.

Det ska medges att nuvarande mandatfördelning är ännu knepigare, och även att Jimmie Åkesson har skruvat upp sina krav på inflytande. Men erfarenheten visar att man mycket väl kan genomföra sin politik även i minoritet, så länge man formulerar sina förslag så att SD kan antas acceptera dem. Så har båda sidorna gjort tidigare, och så kan Alliansen mycket väl göra även nu.  

Att inte samarbeta med populistiska partier på ytterkanten är en berömvärd hållning, men då är det förstås rimligt att den inställningen gäller partier med både ett nazistiskt och ett kommunistiskt arv. Om man vägrar samtala med det ena bör man även stänga dörren till det andra. Om man däremot kan diskutera med det ena i syfte att få stöd för sin egen politik, bör man också kunna göra detsamma med det andra.

Framför allt är det orimligt att avstå från att utföra det mandat som väljarna gett, enbart för att undvika risken att Sverigedemokraterna skulle råka rösta på ens förslag. Ett sådant vägval skulle innebära att ge upp ett partis viktigaste mål, i omsorg om en princip som i praktiken kan visa sig betydelselös.

Socialdemokraterna, som gjort sitt sämsta val i modern tid, gör nu allt för att splittra Alliansen i syfte att själva få fortsätta leda Sverige i fyra år till. Annie Lööf – är du verkligen beredd att betala det priset?

Socialdemokraterna, som gjort sitt sämsta val i modern tid, gör nu allt för att splittra Alliansen i syfte att själva få fortsätta leda Sverige i fyra år till.

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....