När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Det vårt samhälle behöver är en återuppbyggnad av en stabil värdegrund samt ledare med mod att försvara denna, även när det innebär att utmana det politiskt korrekta etablissemanget, menar Ruth Nordström. Foto: Mikael Good

Vi har en värderingskris i vårt land

Ledare · Publicerad 11:09, 1 sep 2018

Valet närmar sig med stormsteg. Det blir en rysare, ett riktigt ödesval. Under de senaste veckorna har tonen i debatten blivit allt hetsigare och frågorna ställs på sin spets. Vem eller vilka ska få makten i Sverige?

Bortom sakfrågorna, bortom affischerna och vallöftena, finns ytterst sett en avgörande fråga: Vilka värderingar ska få störst utrymme i Sverige? För bakom politiken, bakom de politiska ledarna, står människor. Människor med värderingar. Och det är värderingarna som avgör vilka frågor som prioriteras och vilka val som görs. Det är dessa värderingar som i slutänden kommer att påverka samhällets riktning och människors vardag.

Sverige anses i dag vara världens näst mest sekulariserade land. Många krafter i samhället vill göra sekularism till en överordnad, ”neutral” norm − trots att sekularism inte på något sätt är neutralt, utan en filosofisk övertygelse och en grundhållning bland andra.

Resultatet av sekulariseringen visar sig främst när det gäller värderingar och synen på människan. Människans värde mäts i förmåga, produktivitet, samhällsnytta och önskvärdhet. Vi får ett utsorteringssamhälle, där barn med oönskade egenskaper sorteras bort och fråntas rätten till liv, och där gamla, sjuka och ”improduktiva” människor ses som en belastning och kostnad för samhället och erbjuds en ”värdig död” − läs, rätten att dödas, av sig själv eller av vårdpersonal.

Etiska koder och riktlinjer, som tidigare varit ledstjärnor inom vården och gett vårdpersonal möjlighet att stämma av sin inre, etiska kompass och avstå från att medverka till handlingar som ger moraliska betänkligheter och går emot det personliga samvetet, trampas på och bryts och ersätts av en iskall, cynisk och hårdför åsiktstyranni.

I ett sekulariserat samhälle upphöjs så småningom sekularismens norm till den enda, förhärskande, rätta normen. Den så kallade ”toleransens” mångfärgade flagga blir snart odemokratiskt enfärgad, och den verkliga toleransen för oliktänkande krymper i takt med att åsiktskorridoren smalnar alltmer till en trång, likstöpt form, där endast de politiskt korrekta och godkända åsikterna får utrymme.

I en sekulariserad värld där människan blir sin egen gud och lever för att konsumera och producera, göds girigheten och egoismen − drivkrafter som får produktionshjulet att snurra fortare. Vi förfasas över att människan reducerats till ett objekt, där tiotals miljoner människor köps och säljs och utnyttjas hänsynslöst i slaveri och sexhandel, samtidigt som vi konsumerar underhållningsutbudet med allt grövre våld, sexualisering och objektifiering.

Vi har inte längre ”råd” att hjälpa flyktingen från ett krigsdrabbat land samtidigt som vi konsumerar i allt högre takt.

Den kristna värdegrunden och den kristna etiken har människovärdesprincipen, liksom den gyllene regeln om behandling av medmänniskor, som centrala byggstenar. Denna värdegrund har påverkat det västerländska samhället i mer än tusen år, och i Sverige har kristendomen format våra lagar, vår kultur, våra traditioner och vårt högtidsfirande.

Den kristna etiken utgår från att varje människa är skapad oändligt värdefull, till Guds avbild. Det är därigenom hon får sitt okränkbara människovärde, ett värde som består oavsett förmåga, produktivitet, önskvärdhet och egenskaper.

Vi har en värderingskris i Sverige i dag. Det vårt samhälle behöver är en återuppbyggnad av en stabil värdegrund samt ledare med mod att försvara denna, även när det innebär att utmana det politiskt korrekta etablissemanget.

Det är värderingarna som avgör vilka frågor som prioriteras och vilka val som görs. Det är dessa värderingar som i slutänden kommer att påverka samhällets riktning och människors vardag.

Motsatte sig dotterns könsbyte – förlorade vårdnaden

Könsdysfori. Ett finskt föräldrapar förlorade vårdnaden om sin minderåriga dotter då de inte ville att hon skulle påbörja hormonbehandling för att ”byta kön”. Det... torsdag 12/12 06:00

Mässan gav alternativ Israelbild: ”Så mycket bättre”

Arbetsliv Israel. När företagarmässan Arise Summit hölls för andra gången var det med över sexhundra deltagare från drygt fyrtio länder. – Många från alla jordens hörn... onsdag 11/12 16:59

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...