Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Vem lyssnar till Angela Merkel?

Ledare · Publicerad 00:00, 18 nov 2011

Häromdagen stod Angela Merkel och uttryckte sin oro över Europas ekonomiska kaos. Hon sa med eftertryck att Europa inte har haft en liknande svår ekonomisk situation sedan 2:a världskriget. Hörde jag rätt? Var det över huvud taget någon som hörde vad hon sa? Om Merkel har rätt – och varför skulle hon inte ha det? – så är det långt mer allvarligt än vad många av oss förstår eller vill erkänna. Här tror jag vi kristna, inte minst de som säger sig vara väckelsekristna, verkligen behöver vakna. Risken finns att vi lever i en pietistisk bubbla där allt kretsar kring mig och min egen privata upplevelse av Gud. Allt annat liksom bleknar bortom horisonten och blir ointressant.

Före 2:a världskriget varnade Churchill för Hitler. Ingen trodde honom, allra minst många kristna. Han häcklades i parlamentet och hängdes ut i tidningar och kallades för olyckskorp, då han menade att England måste förbereda sig för krig. Men han fick rätt.

Merkel gör jämförelser med 2:a världskriget. Då föll bombmattor över Europa. Land efter land krossades i grunden, med enorma förluster i liv och egendom och det tog åratal att resa sig igen. Den typen av katastrofer förstår vi. Ekonomiska katastrofer, depressioner, är för oss mer vaga i konturerna, med alla sina obegripliga siffror. De smyger sig på och är svåra att förstå, men kan resultera i veritabla tsunamier som raderar ekonomiska och moraliska värden för årtionden. Det har hänt förut i Europa och kan hända igen. Paniken inom EU och i USA är uppenbar även om man försöker kontrollera den. Vår egen Anders Borg tillhör en av de nyktrare som faktiskt varnar oss.
Vad är då problemet? Jag är ingen fackekonom men det är ganska uppenbart att Västerlandets köpfest, överkonsumtion och materialism kan få ett mycket abrupt slut. En rå, hänsynslös inställning där marknaden helt bestämmer, skapar tragedier. Otyglad kapitalism är inte detsamma som marknadsekonomi, som är en nödvändig förutsättning i ett fritt samhälle.

Samtidigt har det vuxit fram en övertro på att staten, genom ett högbeskattat välfärdssamhälle, klarar att bära alla människors alla sociala problem. Frågan är om inte välfärdssamhället, som vi sett det under 1900-talet, är vid vägs ände. Det kostar för mycket och man orkar inte betala notan, utan lånar friskt. Med minskade skatteunderlag på grund av allt mindre familjer, ökad äldrebefolkning och miljontals aborter är läget allvarligt i Europa. Lägg till detta krånglig byråkrati och direkt korruption, så finns förutsättningar för en ekonomisk och moralisk kris av episka proportioner. När hela länder står på bankruttens rand är det mycket tragiskt, och inget att skämta bort med vitsar om greker och italienare.

Vi får troligtvis se nedmonteringen av en rad samhälleliga bastjänster som vi vant oss vid. Allt för länge har vi antagit att den materiella tillväxten ska fortsätta i all oändlighet. Det går inte. Däremot kan detta svåra läge ge utrymme för privata initiativ. Inte minst församlingar och ideella organisationer kan träda fram. Det gäller områden som skolan och äldrevården. Men även avhjälpandet av bostadslöshet och drogmissbruk. Inget säger att detta nödvändigtvis måste skötas i statlig regi. Storebror kommer inte att orka med allt. Kyrkan däremot har alltid till sin uppgift att värna om de svaga, de utsatta, de åsidosatta, de medellösa och de som inte har någon egen röst. Låt oss ta denna utmaning på allvar och ta nya initiativ för att hjälpa dem som mest behöver hjälp. Den tid kan snabbt komma då samhället inte längre alls förmår detta.


Ulf Ekman
ledarsidan@varldenidag.se


Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Misstroendeomröstningen. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först... måndag 21/6 14:51

Världen idag gratulerar: Alf Lax, 70 år

Musikevangelist. I 40 av sina snart 70 år har Alf Lax levt med Jesus vid sin sida. Men de första 30 åren i hans liv...

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier