Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannes 20:21

Världen idag

Trots allt tal om människosyn saknar vår kultur i dag en sammanhängande förståelse av vem människan är, skriver Stefan Gustavsson. (Arkivbild). Foto: Pixabay

Varför ses biologi som något betydelselöst?

Ledare · Publicerad 00:10, 18 dec 2021

Idrott har en stor och självklar plats i det moderna samhället. Som underhållning, folkrörelse, friskvård, företagande och, för många människor, en meningsskapande del av livet.

Under 1900-talet dominerades idrotten av män och det fanns ofta en nedlåtande attityd till damidrott, inte minst när det gällde lagsporter. Men de senaste decennierna har attityden påtagligt förändrats, kanske tydligast i den uppmärksamhet som framgångarna för det svenska damlandslaget i fotboll fått.

Men det gäller också många individuella prestationer, som Sarah Sjöströms fantastiska segrar i simning.

I USA är det nu fokus just på simningsvärlden. En ny stjärna har framträtt och vinner alla tävlingar för University of Pennsylvania och sätter nya rekord på löpande band. Simmaren är inte ny i bassängen. Fram till 2019 tävlade han på den manliga sidan och hette då Will Thomas.

Nu simmar han under namnet Lia Thomas och tävlar på damsidan. Efter ett år av hormonbehandling har han bytt sida – och blivit vinnare. Upprördheten är stor bland många kvinnliga simmare som tränat hela sitt liv men nu ställs inför något som i det närmaste liknar organiserat fusk.

Hur svarar då de ansvariga inom den amerikanska universitetsidrotten? Vi ”stöder bestämt och otvetydigt möjligheten för transsexuella studentidrottare att tävla i collegesporter. Detta engagemang är grundat i våra värderingar om inkludering och rättvis konkurrens”.

Nyckelordet är ”inkludering”, som tillåts övertrumfa de efterföljande orden om ”rättvis konkurrens”. Inkludering tillhör i dag en liten grupp värderingar som vår kultur ger en överordnad status och som tillåts köra över andra högst legitima perspektiv. Som att det finns en biologisk verklighet och historia som inte går att sudda ut med hormoner.

Utvecklingen riskerar att helt undergräva damidrotten och göra det meningslöst för flickor att överlåta sig åt disciplinerad träning under mer än ett decennium – om det sedan kan komma en man som plötsligt har rätt att byta fil och tävla som kvinna.

Vi behöver förstå den här märkliga utvecklingen ur ett idéhistoriskt perspektiv. Våra rötter som kultur finns i den kristna tron, som bekräftar den biologiska verkligheten att människan finns i två versioner. Vi är män och kvinnor. Lika i status och värde som Guds avbilder, men också olika på ett antal områden, till våra kroppar och vårt uppdrag.

När kristendomen gradvis avvisades skedde det utifrån en reduktionistisk verklighetssyn, där enbart det fysiska bejakades. Gud förnekades, endast världen är verklig, och själen förnekades, endast vår kropp är verklig. Kroppen bejakades alltså fortsatt som kropp och därmed som antingen manlig eller kvinnlig. Hur kommer det sig då att den verkligheten nu förnekas?

Svaret är att den reduktionistiska verklighetssynen kombinerades med en långt driven individualism. Om vi har gjort oss av med Gud, vem ska då definiera tillvaron? Svar: Det individuella jaget med dess subjektiva upplevelse.

Trots allt tal om människosyn saknar vår kultur i dag en sammanhängande förståelse av vem människan är. Ibland betraktas vi enbart som kropp och vår själ förnekas; den är enbart en funktion av kroppsliga processer och vi som personer existerar egentligen inte. Men i andra fall väljer vi att ignorera kroppens verklighet. Då talar vi i stället om en inre människa, en själ, som vårt egentliga jag, som har rätt till en annan kropp.

De senaste årens ensidiga debatt om hbtq har fört oss som kultur in i en återvändsgränd. Det är diskussionen om simmaren Thomas ett bevis på.

Om vi har gjort oss av med Gud, vem ska då definiera tillvaron? Svar: Det individuella jaget med dess subjektiva upplevelse.

EFS förlorar miljonbidrag

Samfund. EFS drabbas hårt när reglerna för bidrag till trossamfund stramas åt. – Vi förlorar mellan två och... söndag 3/7 15:00

”Jag känner frid inombords när jag lyssnar till er”

Missionsglimten Det är rusningstrafik i miljonstaden Istanbul. När jag ser de stillastående bilköerna blir jag... fredag 1/7 00:00

Skrämselpropagandan i abortfrågan är i full gång

Ledare Alla som följer med i den svenska debatten vet att få frågor – om ens någon – bär på sådan... fredag 1/7 00:00

Utomhus-rekord av suverän Duplantis: ”Otroligt”

Friidrott. 6,16. Armand Duplantis putsade till sitt eget utomhusrekord inför hemmapubliken på Stockholms... lördag 2/7 18:00

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

KD: Kastrera våldtäktsmän – och höj straffen kraftigt

Politik. Rejält höjda straff och kastrering för att släppas ut – Kristdemokraterna vill se hårdare tag mot... lördag 2/7 12:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier