Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Vänskapskorruptionen hos polisen måste bort

Ledare · Publicerad 00:00, 15 dec 2022

Medier och forskare har avslöjat hur Linda Staaf utan erfarenhet från ledning och polisarbete fick toppjobb hos polisen, före långt mer kvalificerade sökande.

Det tycks ännu inte stå klart om det var en romantisk relation till den nu omplacerade polischefen Mats Löfving, annan vänskapskorruption, könsbaserad inkvotering eller annat som orsakade den skandal som nu rullats upp.

Men den fäster vår uppmärksamhet på några generella principer som alla arbetsgivare bör ta på allvar.

1) Alla typer av jävsitua­tioner bör undvikas. Det räcker med en misstanke om olämplig bindning för att man bör lämna ansvaret till någon annan – annars smyger sig korruption lätt in i en organisation.

2) Snedvridande inkvotering är en skadlig praxis för alla parter. Linda Staaf har snäst av pressens frågor med att ”många män inte klarar att en kvinna får makt och inflytande”. Sådana undanflykter klär henne inte, och inte heller Polismyndigheten.

Affären Löfving/Staaf har skadat förtroendet för den svenska polisen, och bör leda till allvarlig omvärdering.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10