Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Mats Persson (L) är föredömligt klartänkt, framför allt i frågan om den akademiska friheten, menar skribenten. Foto: Christine Olsson/TT

Välkommet initiativ mot cancelkultur i akademin

Ledare · Publicerad 00:00, 26 jan 2023

Liberalerna är regeringen Kristerssons mest oförutsägbara inslag. Allra svårast att hantera är nog L-ledaren Johan Pehrson, som återkommande irrar sig in i udda utspel.

I jämförelse med honom framträder partikollegan och utbildningsministern Mats Persson som föredömligt klartänkt, framför allt i frågan om den akademiska friheten.

En fråga som Mats Persson har återkommit till sedan han blev statsråd är cancelkulturen på landets lärosäten. I den här frågan förmedlar han en ovanligt nykter och i sund mening liberal inställning: att universitet, forskare och lärare ska vara fullt fria att utföra sitt uppdrag utan att stoppas av krav som inte är grundade på sakliga skäl utan på en ovetenskaplig identitetspolitik. 

Nu har Mats Persson formellt gett Universitets­kanslers­ämbetet uppdraget att granska det han kallar ”utfrysnings- och tystnadskulturen” på svenska lärosäten.

Omfattande tag kommer att behövas för att bryta dessa destruktiva kulturer, men det är mycket välkommet att regeringen tidigt tagit detta steg.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Änglar – finns de verkligen?

Församlingen sjunger tillsammans: ”Glöm inte bort att änglarna finns, att de är här för att se hur... lördag 30/9 00:00

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10