Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Annie Lööfs Centern kan bli riksdagens minsta parti. Foto: Henrik Montgomery/TT

Valet kan ge två historiska skiften

Ledare · Publicerad 00:00, 30 aug 2022

Opinionsläget inför det stundande valet den 11 september förstärker bilden av att riksdagens partilandskap cementeras i tre tydligt större partier (S, SD, M) på 20–30 procent, samt fem förvånansvärt jämnstora småpartier (V, C, KD, L, MP) i intervallet 5–7 procent.

En stor, historisk, och psykologisk förändring vore ifall Moderaterna tappar positionen som landets näst största riksdagsparti, något man varit i 40 år, och att den rollen i stället tas över av Sverigedemokraterna, vilka valdes in i riksdagen så sent som 2010. 

Valvindarna verkar blåsa i den riktningen och uppenbart är att Ulf Kristersson (M) som person och det moderata valbudskapet ”Nu får vi ordning på Sverige” hittills inte har lyckats slå an en vinnande ton hos väljarna. 

Med slokande väljarstöd för V, en plötslig uppryckning för L och MP samt två partier som står och stampar utan att lyckas lyfta (C och KD), är det bäddat för en kamp på tiondelen om vilka partier som kommer att placera sig som nummer 4–8 i storleksordning. 

Inget utesluter ett annat historiskt skifte, nämligen att C, för första gången någonsin sedan demokratins införande, blir riksdagens minsta parti.

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10