Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

President Volodymyr Zelenskyj talade till Sveriges riksdagsledamöter via videolänk från Kiev i torsdags. Foto: Ukrainian Presidential Press Office/AP/TT

Vad Ukrainas ledare påminde Sverige om

Ledare · Publicerad 00:00, 30 mar 2022

I ett land som Sverige, där symboler, historia och kristna rötter länge och medvetet har tonats ner, erbjöds våra ledande politiker och folk förra veckan extra angelägna påminnelser från omvärlden. 

Ukrainas modige president Volodymyr Zelenskyj påminde då svenska folket, i sitt unika videotal från den närmast belägrade huvudstaden Kiev, till vårt lands riksdag om att våra två länder delar samma blå-gula färger i sina flaggor. Och att detta står för något: för frihet och demokrati.

Betydelsen förstärks också, i hög grad, av att utöver färgerna pryds svenska fanan av ett kristet kors, ett budskap att lyfta fram av oss alla.

Den andra påminnelsen från Ukrainas statschef handlade om att statlig rysk tv i sina hotfulla och Putin-styrda sändningar vid flera tillfällen visar upp framtidskartor på ett Gotland ockuperat av rysk militär, för att på det sättet få herraväldet över Östersjön. 

Oändligt stort är den svenska regeringens ansvar för att ett tillräckligt starkt och avskräckande nationellt – och internationellt – försvar redan nu finns på plats på Sveriges största ö.

Uppgifter: USA kände till Nord Stream-sabotage

Östersjön. Tre månader innan sabotaget inträffade i Östersjön fick USA:s regering underrättelseuppgifter från... onsdag 7/6 15:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00