Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

”Vi tror att den här tidsåldern en dag kommer att avslutas, där Gud upprättar en ny skapelse. Men fram till dess ska vi ta det ansvar vi kan för att försöka styra jorden tillbaka till den finkalibrerade och hälsosamma balans som rådde i skapelsens gryning”, skriver ledarskribenten. Foto: Apollo 8/NASA/TT

Vad är en sund kristen respons på det globala klimathotet?

Ledare · Publicerad 00:00, 22 jul 2021

Jorden är en mycket känslig himlakropp. Så många variabler tycks perfekt inställda för att människor och djur ska kunna leva här i välmående och trygghet, med regelbundna årstider och väderförändringar. Alltmer tyder dock på att den balansen har satts ur spel. Sommaren 2021 med sina extrema väderfenomen verkar tyvärr vara en tillvaro vi måste vänja oss vid. 

Den nya verkligheten tycks vara att allt extremare väderhändelser numera drabbar världen varje år. Klimatdiskussionen fastnar ofta i en debatt om hur stor del av uppvärmningen som orsakats av människor och hur mycket som är naturliga variationer. Det är dock en sekundär fråga. Oavsett vad som orsakat de senaste decenniernas klimatförändring så är den högst påtaglig, och ger allvarliga konsekvenser. 

I sommar har USA och Kanada upplevt absurda värmenivåer med temperaturer på uppemot 50 grader, och bränder härjar återigen stora delar av västra USA. Europa har drabbats av översvämningar av ett slag som resulterat i rent krigsliknande scener av raserade hus och vägar. Både värmen och översvämningarna har dessutom lett till många dödsoffer. 

Den sortens nyhetsbilder vi fått se denna sommar kan orsaka panik hos vem som helst. Men ansvariga ledare måste möta kristider med klarsyn och klokskap. Vägen framåt kan inte gå via sådana inskränkningar i demokratiska friheter som den mest aggressiva miljörörelsen föreslår. Beslutsfattare och entreprenörer bör istället arbeta för att skyndsamt men ändå eftertänksamt ställa om energisektorn till klimatförbättrande system. Trycket måste läggas på Kina och andra länder där utsläppen är som allra störst och där omställningen går alltför långsamt. Sveriges regering bör också inta en viss ödmjukhet efter DN:s genomgång om hur vårt land friserat statistiken kring hur vi uppfyller Parisavtalet. Ansvarsfulla politiker behöver välja åtgärder som ger verklig effekt, istället för plastpåseskatt och liknande symbolfrågor.  

Jesus beskriver i sitt tal om tidernas avslutning hur människorna ska ”gripas av ångest och stå rådlösa” inför väderfenomenen. Men han skickar samtidigt en uppmuntrande påminnelse när detta börjar ske: ”Räta på er och lyft upp era huvuden, för er befrielse närmar sig”.

En sund kristen hållning inför klimatkrisen står alltså på två ben. Vi tror att den här tidsåldern en dag kommer att avslutas, där Gud upprättar en ny skapelse. Men fram till dess ska vi ta det ansvar vi kan för att försöka styra jorden tillbaka till den finkalibrerade och hälsosamma balans som rådde i skapelsens gryning.

Läs mer

  Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

  Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

  Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

  Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00

  Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

  Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00
  Podcasts
  Följ Världen idag i sociala medier