Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Florida-guvernören Ron DeSantis. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Tecken på minskat Trumpstöd

Ledare · Publicerad 00:00, 11 nov 2022

Närmast likt en politisk dogm har det de senaste decennierna blivit så att den sittande amerikanske presidentens parti förlorar, och gör det stort, i de så kallade mellanårsvalen. Så skedde dock inte i tisdags, utan de styrande demokraterna höll på det stora hela ställningarna överraskande väl. 

Därmed är det uppenbart att det värdekonservativa och lågskatteinriktade Republikanska partiet, i folkmun kallat Grand Old Party (GOP, ”Stora gamla partiet”), inte förmått växla upp det omfattande missnöjet med sittande presidenten demokraten Joe Biden till några större valframgångar, detta trots skenande inflation med kraftigt stigande bränsle- och energipriser.  

Det stora samtalsämnet i USA handlar dock än mer om var den kommande tyngdpunkten kommer att ligga inom Republikanska partiet när dess presidentkandidat inför 2024 ska utses.

Uppenbart är att valresultatet visar att två omvalda Trump-skeptiker, Florida-guvernören Ron DeSantis med mycket stor marginal och Georgia-guvernören Brian Kemp, stått för en framtoning, budskap och stil som klart mer uppskattats hos väljarna än republikaner med starka kopplingar till tidigare presidenten Donald Trump. 

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00