Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Klimataktivisten Greta Thunberg får både hyllningar och kritik. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Tänka upprört är stort, tänka klokt är större

Ledare · Publicerad 00:00, 21 aug 2019

Den här veckan börjar en ny elevkull gymnasiet. En ny skolform och ett nytt avstamp i livet. Årskullens mest kända elev kommer dock inte till något upprop. Hon befinner sig nämligen i segelbåt på Atlanten, besluten att hoppa över skolåret för att i stället satsa fullt ut som frontfigur för miljörörelsen.

Det är en imponerande bedrift, men hennes opinionsgärning väcker också frågetecken.

De flesta texter om Greta Thunberg har en tendens att hamna i ett av två diken. I det ena har den 16-åriga flickan närmast fått status som helgon – allvis, upplyst och upphöjd. Alla hennes ord och gärningar är fullkomliga. Att sätta en flicka som knappt blivit klar med grundskolan på en sådan piedestal är naturligtvis inte rimligt.

Men lika orimligt är det att hoppa ner i det motsatta diket: att avvisa varje uttryck som direkt eller indirekt kommer från hennes person. En sådan inställning blir både orättvis och omänsklig.

Kanske ligger Gretas unikt stora framgångar som medieperson just i att det finns en portion sanning hos både hejaskaror och belackare. Klimatfrågan är uppenbart angelägen och kräver att politiker agerar, inte bara pratar. Greta har också en trovärdighet som person genom att hon – till skillnad från många andra med samma budskap – faktiskt lever som hon lär. Hon har även den kompromisslöshet som framstår som så attraktiv i en utslätad tid som vår.

Just detta drag är dock en av orsakerna till att vi bör ha en sund distans till karusellen runt Greta. Radikalism må attrahera många, men den behöver också vila på fakta och argument. När journalister och andra pressat Greta med raka frågor om vad som egentligen behöver göras blir svaren svävande. Det är svårt att i henne se en framtida politiker som ska hantera de komplexa frågor som världens ledare måste klara när inga enkla lösningar finns.

Greta vill att vi ska känna panik. Hennes önskan är förståelig; världens glaciärer smälter och nya värmerekord slås nästan varje år. Att ropa högt ligger också i ungdomens natur. Men då behöver vuxna träda in med ett perspektiv som pekar ut de faktiska problemen och sätter in insatserna där de får verklig effekt.

Visst är det en god signal att dotter och pappa Thunberg reser med klimatneutral segelbåt, men med alla besättningsmän som måste flygas fram och åter blir de sammanlagda utsläppen likafullt större än om hon flugit. Visst är det berömvärt när Sverige tar klimatinitiativ, men de stora resultaten nås först om Kina och de övriga stora miljöbovarna exempelvis vågar stänga kolkraften.

Panik löser inga kriser. Tvärtom behöver de ansvariga kalkylera och väga alternativen och därefter ta tjuren vid hornen. Om unga går i skolan och sedan vidare till forskning och utveckling, då kan människan finna de kreativa lösningar som kan klara klimatkrisen.

Det finns också en tveksam ideologisk dimension i Greta-rörelsen. En orsak till dess genomslag är dess drag av modern frälsnings­rörelse: Om vi reser oss i uppror mot storföretagen, politikerna eller andra tänkta fiender, då kan vi skapa det jordiska himmelriket. I det avseendet blir klimatrörelsen en befrielseteologi för 2000-talet – en inomvärldslig väg för människan att frälsa sig själv.

En biblisk världsbild säger tvärtom att den här tidsåldern går mot sin oundvikliga undergång, som bereder vägen för en ny jord. Men människan i dag har likväl samma ansvar som gavs henne i lustgården – att förvalta jordens resurser, ta ansvar för dess arter och planetens välmående.

Om världens ledare på allvar tar till sig den visionen vore det en viktigare miljörörelse än flickan i segelbåten, hur stora messias­förväntningar som än må läggas på hennes axlar.

Att ropa högt ligger också i ungdomens natur. Men då behöver vuxna träda in med ett perspektiv som pekar ut de faktiska problemen och sätter in insatserna där de får verklig effekt.

Kyrkoledare till politiker: Sätt inget tak för invandringen

Migration. Presidiet för Sveriges kristna råd uppmanar i ett öppet brev riksdagens samtliga partiledare att värna människovärdet och inte inskränka asylrätten....

Skulle rapportera om islamiskt center – utsattes för stenkastning

Brott. Journalister från SVT Uppsala har utsatts för stenkastning. Det skedde när ett tv-team skulle filma en intervju med personer som vill bygga ett...

Svårare för Netanyahu att sitta kvar

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. När de israeliska medborgarna gick till val till sin riksdag, knesset, för andra gången på fem månader uteblev även denna gång ett tydligt utslag. 

Svag fördel för Benny Gantz i rösträkningen

Israel. Valresultatet i Israel fortsätter att vara jämnt när rösträkningen i princip är klar. Benny Gantz parti, Blåvitt, har ett litet övertag, men det...