Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Pingstdagens partiledardebatt i TV4 präglades tidvis av starka känslor. Foto: Fredrik Persson/TT

Takt och ton i politiken

Ledare · Publicerad 00:00, 9 jun 2022

I helgen valde TV4 att lägga en – stundtals påtagligt intensiv och antagonistisk – partiledardebatt på självaste pingstdagen.

Detta skedde tillika kvällen innan Sveriges egen nationaldag, den 6 juni, just den högtid då sammanhållning, glädje och samhällsgemenskap ska manifesteras runt om i vårt avlånga land i tacksamheten att få leva i fred, frihet, demokrati och välstånd, och med gyllene regeln som medmänsklig förebild, utifrån den korsprydda blågula fanan.

Om tajmning och taktkänsla finns en hel del att säga och i övrigt att önska. I exempelvis vårt västra grannland Norge vore det omöjligt och anses direkt opassande att arrangera en stor tv-sänd, känslosam partiledardebatt aftonen innan den 17 maj.  Man går helt enkelt inte in i nationens stora gemensamma festdag med splittring och upprörda känslor mot varandra i ryggen, i purfärskt minne från kvällen innan.

Inget hade heller hindrat de åtta svenska partiledarna från att – gemensamt – meddela TV4 att så gör vi inte heller i vårt land. 

I stället kunde även våra partiledare ha unnat sig en välbehövlig, ledig långhelg, för att i hänryckningens tid även de få fira pingst och den helige Ande samt Sverige och den svenska nationen.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Hans rike ska aldrig ta slut

Ängeln Gabriel besöker en tonårsflicka i Nasaret och säger till henne de mest fantastiska saker:... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10