Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Pingstdagens partiledardebatt i TV4 präglades tidvis av starka känslor. Foto: Fredrik Persson/TT

Takt och ton i politiken

Ledare · Publicerad 00:00, 9 jun 2022

I helgen valde TV4 att lägga en – stundtals påtagligt intensiv och antagonistisk – partiledardebatt på självaste pingstdagen.

Detta skedde tillika kvällen innan Sveriges egen nationaldag, den 6 juni, just den högtid då sammanhållning, glädje och samhällsgemenskap ska manifesteras runt om i vårt avlånga land i tacksamheten att få leva i fred, frihet, demokrati och välstånd, och med gyllene regeln som medmänsklig förebild, utifrån den korsprydda blågula fanan.

Om tajmning och taktkänsla finns en hel del att säga och i övrigt att önska. I exempelvis vårt västra grannland Norge vore det omöjligt och anses direkt opassande att arrangera en stor tv-sänd, känslosam partiledardebatt aftonen innan den 17 maj.  Man går helt enkelt inte in i nationens stora gemensamma festdag med splittring och upprörda känslor mot varandra i ryggen, i purfärskt minne från kvällen innan.

Inget hade heller hindrat de åtta svenska partiledarna från att – gemensamt – meddela TV4 att så gör vi inte heller i vårt land. 

I stället kunde även våra partiledare ha unnat sig en välbehövlig, ledig långhelg, för att i hänryckningens tid även de få fira pingst och den helige Ande samt Sverige och den svenska nationen.

Uppgifter: USA kände till Nord Stream-sabotage

Östersjön. Tre månader innan sabotaget inträffade i Östersjön fick USA:s regering underrättelseuppgifter från... onsdag 7/6 15:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00