Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

I dag ligger Sverige i topp i Europa vad gäller våld och organiserad brottslighet. Foto: Johan Nilsson/TT

Ta tillbaka våldsmonopolet från gängen

Ledare · Publicerad 00:00, 3 jun 2021

Kan det svenska samhället förlora sitt våldsmonopol? Kan kriminella gäng och klaner ta över kontrollen över orter och områden och där bedriva egen rättsskipning och terror mot invånarna?

De senaste dagarna, med flera mord på öppen gata, har vi fått uppleva att krigsliknande motsättningar utspelar sig i bostadsområden, där invånarna tvingas leva efter kriminellas lagar och med skräcken att de själva eller närstående ska dras in i eller bli offer för kriminalitet.

Inom större områden inser medborgarna att de är skyddslösa mot stöldligor, organiserade bilbränder och tillfälliga våldsutbrott, såsom knivdåden i Vetlanda. Den svenska polisövervakningen bygger på att stora delar av landet inte behöver regelbunden övervakning. Detta utnyttjas av kriminella ligor.

Sverige var en gång känt för laglydnad och hederlighet. I dag ligger vi i topp i Europa vad gäller våld och organiserad brottslighet. Nu måste samhällets insatser fokusera på att återta kontrollen över varje område i Sverige.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00