En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

De fyra ungdomar som dödades i terrordådet i Jerusalem: Yael Yekutiel (20), Shir Hajaj (22), Shira Tzur (20) och Erez Orbach (20). Foto: Skärmdump från The Guardian

Svenska skattepengar och belönade terrorister

Ledare · Publicerad 00:01, 13 jan 2017

I söndags valde den 28-årige palestiniern Fahdi al-Qunbar att med lastbil köra rakt in i en grupp med unga israeliska soldater i Jerusalem. Fyra unga människor fick sätta livet till, medan 17 personer skadades.

Terrordåd av det här slaget har vi tvingats bevittna allt oftare på senare tid, även i Europa. I somras plöjde en lastbil längs strandpromenaden i Nice, vilket resulterade i att 84 personer dog. Vid julmarknaden i Berlin i december dödades tolv människor när en lastbil körde in i en folkmassa. Fasansfulla terrordåd.

Fördömanden från världsledare brukar sällan dröja i de här sammanhangen. Även den palestinske ledaren – Mahmoud Abbas – har uttryckt medlidande och sänt sina kondoleanser vid dåden.

Eller rättare sagt: vid två av dåden. I samband med Nicedådet bedyrade Abbas att han stod på offrens familjers sida och fördömde handlingen i de allra starkaste ordalag. Och när terrorn drabbade Berlin markerade även då Abbas sitt fullständiga motstånd mot våld och alla sorters terror.

Med Jerusalem var det däremot annorlunda. Efter söndagens dåd har Abbas varit tyst. Knäpptyst. Inga fördömanden, inget medlidande, inga kondoleanser. Så hans motstånd mot våld och ”alla sorters terror” ska nog tas med en rejäl skopa salt. När terrorn drabbar judar, eller israeliska soldater, brukar fördömanden från den palestinska ledningen ersättas med hyllningar.

Att Abbas, som vår utrikesminister Margot Wallström (S) har uttryckt det, ”alltid varit tydlig i sitt avståndstagande från våld”, är inte med sanningen överensstämmande. Abbas brukar noga välja vad som ska betraktas som bra och dåligt våld. Somligt ska fördömas, medan annat ska belönas.

Sin vana trogen har den palestinska myndigheten utfärdat ett lukrativt honorar till terroristernas anhöriga. Terroristen – som nu benämnsShahid (en slags martyr för islam och den palestinska befrielsen) från officiellt palestinskt håll – har genom sitt urskillningslösa dödande sett till att hans änka blir rikt belönad. Hon erhåller först ett engångsbelopp på motsvarande 14 000 kronor, för att sedan ersättas med 7 000 kronor per månad – livet ut.

Detta går inte att tolka som något annat än en belöning för väl utfört arbete. Hyckleriet blir uppenbart. Samma typ av terrorhandlingar som fördöms av Abbas när de sker i Europa, belönas rikligen när de riktas mot judar. Det är med en sådan – uppenbart antisemitisk – ledare Israel förväntas förhandla om fred.

Det är bara en knapp månad sedan Margot Wallström var på besök i de palestinska områdena. Då belönades även hon av Mahmoud Abbas – med en ”soldatorden”. Utmärkelsen går till ”en soldat som har utfört en framstående handling”. Men soldat ska enbart tolkas bildligt, enligt den palestinske ambassadören till Sverige. Som en person som ”flitigt och överlåtet arbetat för en rättfärdig sak”. Inte minst Sveriges erkännande av en palestinsk stat ska ha spelat roll för utmärkelsen.

Sällskapet av pristagare borde rimligen bekymra vår utrikesminister. Hon hyllas av samme Abbas som hyllar och belönar terroristhandlingar mot judar.

Det där att Wallström ska ha arbetat för en ”rättfärdig sak” klingar falskt. I samband med att Sveriges regering erkände en palestinsk stat 2014 höjdes det bilaterala biståndet till den palestinska administrationen, från 500 miljoner till 1,5 miljarder kronor under en femårsperiod.

Stora summor svenska skattepengar går alltså till den regim som i sin tur belönar antisemitiska terrorister. Den svenska regeringens agerande är att betrakta som i allra högsta grad orättfärdigt.

Samma typ av terrorhandlingar som fördöms av Abbas när de sker i Europa, belönas rikligen när de riktas mot judar. Det är med en sådan – uppenbart antisemitisk – ledare Israel förväntas förhandla om fred.

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Försoningen är viktigare än orsakerna som krävde försoning.

Inför söndag Söndagen den 6 juni fick vi äntligen fira gudstjänst på plats i kyrkan igen! Det var faktiskt svårt... torsdag 17/6 00:00

Senaste nytt

    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier