Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Hundratals Ukrainska barn har rövats bort från sin föräldrar Barnet på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. Foto: Mads Claus Rasmussen/NTB/TT

Stoppa bortrövandet av ukrainska barn

Ledare · Publicerad 00:00, 18 feb 2023

Ukrainska barn i stora antal utsätts för övergrepp genom att medvetet separeras från sina föräldrar och familjer – för att föras över till och utelämnas åt ryskchauvinistisk godtycklighet.

Avslöjanden om de folkrättsstridiga brotten mot barns rätt till sina egna föräldrar, familjer, hem och ursprung har dokumenterats av ett hundratal grävande journalister från olika europeiska länders public service-bolag.

Minst 400 fall finns kartlagda, men bedömningar pekar i riktning mot snarare mångdubbelt fler separerade ukrainska barn som går ett okänt och otryggt öde till mötes.

Tankarna går därför osökt till hur också de tyska nationalsocialisterna på 1930- och 1940-talen berövade judiska barn sina föräldrar och hem.

Utifrån en nedlåtande demonisering av motståndaren görs ukrainska barn till oskyldiga, värnlösa och bortrövade offer.  

FN och det internationella samfundet i stort behöver nu gå vidare med utredningar om omfattningen av barnövergreppen, hur de miljöer de förs till ser ut och hur övergreppen kan stoppas.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00