Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Hundratals Ukrainska barn har rövats bort från sin föräldrar Barnet på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. Foto: Mads Claus Rasmussen/NTB/TT

Stoppa bortrövandet av ukrainska barn

Ledare · Publicerad 00:00, 18 feb 2023

Ukrainska barn i stora antal utsätts för övergrepp genom att medvetet separeras från sina föräldrar och familjer – för att föras över till och utelämnas åt ryskchauvinistisk godtycklighet.

Avslöjanden om de folkrättsstridiga brotten mot barns rätt till sina egna föräldrar, familjer, hem och ursprung har dokumenterats av ett hundratal grävande journalister från olika europeiska länders public service-bolag.

Minst 400 fall finns kartlagda, men bedömningar pekar i riktning mot snarare mångdubbelt fler separerade ukrainska barn som går ett okänt och otryggt öde till mötes.

Tankarna går därför osökt till hur också de tyska nationalsocialisterna på 1930- och 1940-talen berövade judiska barn sina föräldrar och hem.

Utifrån en nedlåtande demonisering av motståndaren görs ukrainska barn till oskyldiga, värnlösa och bortrövade offer.  

FN och det internationella samfundet i stort behöver nu gå vidare med utredningar om omfattningen av barnövergreppen, hur de miljöer de förs till ser ut och hur övergreppen kan stoppas.

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson diskuterar korankris vid FN-möte

Politik. Diskussioner med muslimska ledare om korankrisen står på agendan för statsminister Ulf Kristersson... torsdag 21/9 22:00

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40