HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Ruth Nordström: Ta kamp mot den verkliga intoleransen

Ledare · Publicerad 00:00, 19 okt 2015

Rättsprocessen i Jönköpings tingsrätt om samvetsfrihet är avslutad. Själva sakfrågan är rätt okontroversiell i ett internationellt perspektiv. Våra skandinaviska grannländer och nästan alla europeiska länder har samvetsfrihet för vårdpersonal när det gäller utsläckande av människoliv vid abort. Samvetsfrihet gäller också för aktiv dödshjälp i de länder där detta är legaliserat. Man kan tycka olika om samvetsfrihet och religionsfrihet och andra mänskliga rättigheter. Däremot är det förvånande hur svensk media hanterat frågan. För de journalister och tidningar som säger sig mest måna om att vara toleranta och gilla olika verkar just begreppet "kristen" vara ett vedertaget skällsord.

Aftonbladets kampanjer för att öppet förakta kristna som inte delar de politiskt korrekta åsikterna är välkända. Invektiv och illasinnade etiketter haglar och tonläget är direkt hatiskt. Man kan förstås tycka olika i sakfrågan men varje aktör har också ett ansvar för samtalsklimatet och för att följa de pressetiska reglerna och god publicistisk sed. Eller upphör det ansvaret att gälla för Aftonbladets ledarsida när de saknar argument?
Denna "obundna socialdemokratiska" tidning toppar fällningarna av Pressens Opinionsnämnd men tidningens skribenter verkar komma undan med rätt mycket ändå. Som när Jan Guillou i februari i år publicerade sin krönika: "Kristdemokraterna – låt oss önska dem käpprätt åt helvete" (Aftonbladet 8/2 2015).

Hade Aftonbladet lika cyniskt publicerat en krönika som handlade om att önska andra än just kristna eller med kristdemokratiska värderingar käpprätt åt helvetet?
Eller hade Aftonbladet släppt igenom den alltid lika spydiga Eva Franchells påhopp på Ellinor Grimmark där hon hävdar att det var "rätt att sparka sköterskan" (Aftonbladet 24/1 2014), om det hade handlat om en muslimsk och inte en kristen sjuksköterska eller barnmorska?

Själv har jag fått ett antal kängor av både Aftonbladets Eva Franchell och Daniel Swedin som verkar tävla i vem som kan vara mest hånfull, föraktfull och cynisk när det gäller kristnas åberopande av samvetsfrihet. Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin påstår dessutom att det skulle vara "tokhögern" som vill värna samvetsfrihet. Det kanske är dags att läsa på lite historia om vem genomdrev den svenska abortlagstiftningen från 1970-talet, vars förarbeten innehåller ett skydd för just denna mänskliga fri- och rättighet? Aftonbladets förtalskampanj mot Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor har gått totalt överstyr ett antal gånger och nu har även Kristdemokratiska EU-parlamentarikern Lars Adaktusson fått sig en rejäl känga.

Toleransnivån för kristna verkar ha nått ett nytt bottenrekord. Särskilt från dem som är mest måna om att vara "toleranta" och "gilla olika". I "toleransens" namn svartmålas och mobbas meningsmotståndare på det mest hätska sätt. Sakliga argument ignoreras därför att de formuleras av personer som för det mediala etablissemanget är misshagliga personer. Samma debattvänster som står på barrikaderna för utlandsföddas rätt att utöva sin religion slår totalt bakut över en kristen barnmorska som vill jobba på förlossningen med att förlösa barn i stället för att tvingas jobba på gynavdelning med aborter, vilket inte är förenligt med hennes kristna tro. Kristna är i dag den religiösa grupp som lider störst förföljelse runt om i världen. De som anser sig ha tankeföreträde framför kristnas rättigheter smutskastar, misshandlar och våldtar kristna – och tusentals mördas varje år. Upprinnelsen, roten, till denna utveckling i ett samhälle är alltid intolerans. Intolerans mot oliktänkande. Det gäller också här i Sverige. Aftonbladets journalister och likasinnade bör betänka detta.

Det är dags att bekämpa den verkliga intoleransen och den sekulära fundamentalismen som just nu breder ut sig.

Ruth Nordström
twitter.com/ruthnordstrom

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...