Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

En ny regering skulle bland annat kunna bestå av Ulf Kristersson (M), Elisabeth Svantesson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Lars Adaktusson (KD), menar Lukas Berggren. Foto: Flagga: TT, Ulf Kristersson: Fredrik Wennerlund, Elisabeth Svantesson: Pavel Maria, Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson: KD

Rösta för en ny regering!

Ledare · Publicerad 00:00, 6 sep 2018

Sverige behöver en ny regering. Det finns många skäl för detta. Att Socialdemokraterna har bedrivit en extremt Israelfientlig politik och att de har lovat att stoppa kristna friskolor är två tungt vägande skäl. Att Stefan Löfven har deklarerat att han vill tvinga präster och pastorer att viga samkönade par – mot deras teologiska övertygelse – är ytterligare ett. Sammantaget finns det gott om skäl att arbetsbefria regeringen på obestämd tid. Den påtvingade, kristendomsfientliga och Israelfientliga socialismen behöver kastas överbord.

I takt med att valdagen närmar sig har den socialdemokratiska desperationen tilltagit. I söndags morse, på bästa gudstjänsttid, kallade Socialdemokraterna till presskonferens. Budskapet var att de skulle ägna den sista veckan åt att attackera SD. Men inte på grund av deras invandringspolitik. Inte heller handlade det om frågor som attraherar LO-kollektivet och som kunde vinna tillbaka de som flytt från S till SD.

Nej, i stället var det frågor som abort, samvetsfrihet, pappamånader, sambeskattning och vårdnadsbidrag som stod i fokus.

Den socialdemokratiska planen är slug. Den handlar knappast bara om att attackera SD, utan också – och kanske primärt – om att skapa en spricka i Alliansen. Frågorna de adresserar är sådana som i hög utsträckning förenar socialister och liberaler, men åtskiljer liberaler från konservativa. Genom att så splittring i Alliansen vill S försöka locka över C och L till ett potentiellt regeringssamarbete. Och kanske driva en och annan värdekonservativ röst från Alliansen till SD.

Efter utspelet har både centerpartister och liberaler tvingats bedyra sin lojalitet till rådande abortlag. I TV4:s partiledarutfrågning sade sig Annie Lööf till exempel vara ”heligt förbannad” över att någon kunde drista sig till att ifrågasätta 18-veckorsgränsen i abortlagstiftningen. Särskilt helig var nu inte hennes ilska, men arg verkade hon onekligen.

Den enskilt viktigaste frågan i årets val är regeringsfrågan. Av det enkla skälet att den påverkar allt annat. Vilka som bildar regering efter valet är dock osäkert. Det är ytterst jämnt mellan de rödgröna och Alliansen. Vilka som leder beror helt enkelt på vilket opinionsinstitut som frågar. Om Alliansen skulle bli större än de rödgröna är regeringsfrågan enklare att lösa. Då blir med stor sannolikhet Ulf Kristersson ny statsminister och vi får en Alliansregering.

Om däremot de rödgröna skulle bli större är frågan helt öppen. Då kan det mycket väl bli så att C och L responderar på S-flörten och hoppar över staketet. C och L vill under inga omständigheter ta hjälp av SD:s röster för att få igenom sin politik, utan samarbetar då hellre med S. Med det sagt innebär en röst på C eller L en stor osäkerhet i regeringsfrågan. En sådan röst kan mycket väl innebära att Löfven får sitta kvar i fyra år till. Hemska tanke.

Hur ska man då som kristen resonera, om man vill byta ut nuvarande regering? Osäkerheten bland kristna väljare är stor. En del missnöjda KD-väljare har sökt sig till Kristna värdepartiet. Utan att recensera partiets politik måste det ändå konstateras att en sådan röst i praktiken blir en röst till stöd för nuvarande regering. Det är en röst som kunde ha använts för att rösta bort Stefan Löfven, men som i praktiken slösas bort på ett parti utan inflytande.

En del kristna har rört sig i riktning mot SD. Det finns många skäl för kristna väljare att inte ge SD sitt stöd. Deras till synes otaliga rasistiska företrädare är ett uppenbart skäl. Den som på allvar tror att vårt land bör välsigna det judiska folket har anledning att tänka efter en gång extra. SD vill förbjuda både omskärelse och import av kosher-mat. Med SD vid makten skulle det i praktiken bli omöjligt att leva som jude i Sverige. Judar skulle tvingas emigrera. Handen på hjärtat: På vilket sätt är detta ett uttryck för att välsigna det judiska folket?

Ett ytterligare skäl till att inte rösta på SD är regeringsfrågan. Vi vet inte vilken regering de kommer ge sitt stöd. För den som vill byta ut nuvarande regering är en röst på SD i praktiken bortslösad. Den löser inte regeringsfrågan. Och varje röst är viktig för att se till att byta ut nuvarande regering.

Det är hoppfullt att KD rusar uppåt i opinionen. En ny regering skulle behöva ett starkt kristdemokratiskt inslag. Ju starkare stöd KD får, desto tydligare mandat får de i en eventuell regeringsförhandling. Skulle det inte kännas som en dröm att byta ut Margot Wallström mot Lars Adaktusson som utrikesminister? KD är inte perfekta i allt, men de behövs definitivt i regeringen.

Ebba Busch Thor verkar dessutom vara intresserad av att utmana om posten som jämställdhetsminister. Hon har visat i valrörelsen att hon är beredd att utmana den utbredda genushysterin. Det skulle sannerligen behövas en jämställdhetsminister som tar strid mot denna pseudovetenskap som letar sig in på både förskolor, universitet och annorstädes. Ett starkare stöd för KD bäddar för det.

Den pålitliga stommen i en ny regering kommer utgöras av M och KD. Det skulle rent av kunna bli en renodlad M-KD-regering, som söker majoriteter från olika håll. Ulf Kristersson har alla förutsättningar att bli en riktigt bra statsminister. Och Elisabeth Svantesson skulle bli en utmärkt finansminister. Detta är inte långt borta.

Låt oss rösta för en ny regering på söndag. Vi behöver rösta bort nuvarande regering, för att kunna se en ny regering träda till. Slösa inte bort din röst, utan använd den för att göra en verklig skillnad för hur vårt land regeras. Tänk in regeringsfrågan i ditt val. Och använd möjligheten till personval, genom att sätta ett kryss framför en kandidat som står för dina värderingar.

Skulle det inte kännas som en dröm att byta ut Margot Wallström mot Lars Adaktusson som utrikesminister? KD är inte perfekta i allt, men de behövs definitivt i regeringen.

Islamister knyts till barnverksamheter

Samhälle. Misstänkta islamister med extrema åsikter kopplas till förskolor och familjedaghem. Det skriver Aftonbladet, som har gjort en kartläggning. –...

Fördjupa reformationens och väckelserörelsernas arv

Ledare Den kristna kyrkan är en båt som navigerar på ett stormigt hav. Det är då helt avgörande att veta vart man ska och hur man hittar rätt. Svensk...

Föreslår kannibalism för att rädda klimatet

Utspel. Att börja äta människokött kan vara ett sätt att rädda klimatet. Det menar Magnus Söderlund, professor på Handelshögskolan i Stockholm. Vissa tabun...