Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Medlemmar i folkomröstningskommittén tömmer en valurna för att börja räkna rösterna. Foto: AP/TT

Putins illegitima ”folkomröstningar”

Ledare · Publicerad 00:00, 30 sep 2022

Av lätt insedda skäl kan inte folkomröstningar ses som giltiga då de genomförs av en ockupationsmakt. Helgens så kallade folkomröstningar i ryskockuperade delar av Ukraina, rörande anslutning till Ryssland, saknar därmed all juridisk legitimitet och får inte omvärldens godkännande.

Motivet till att krigsherren Putin och hans regim i all hast genomfört dessa så kallade folkomröstningar ska främst ses som ett desperat försök att skapa en rysk folklig uppslutning kring det alltmer misslyckade försöket att invadera Ukraina. 

De nu egenmäktigt införlivade ukrainska områdena beskrivs i rysk propaganda som en ”integrerad del av moder Ryssland”, alltså lika ädelt och befogat att försvara som Rysslands internationellt erkända gränser.

I det ljuset måste man även se Putins oorganiserade – och bland många drabbade, impopulära – mobilisering av 300 000 ryska män, påfallande många klent militärutbildade. 

Enligt Putin-regimen ska dessa nya trupper, vilka kan mångdubblas framöver, försvara ”rysk jord”, trots att sanningen är att det handlar om ockuperat ukrainskt territorium.

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10