Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

President Vladimir Putin har flera gånger brutit löften han gjort till västvärlden. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Putin leker med västvärlden

Ledare · Publicerad 00:20, 28 jul 2022

Det är lätt att känna vanmakt inför utvecklingen i Ukraina. FN-avtalet om spannmålsleveranser från ukrainska hamnar var förvisso ett ljus i mörkret. Men det dröjde inte ens ett dygn innan beskjutningen av just de hamnar som spannmålet skulle fraktas ifrån återupptogs. Detta är ren ondska!

Eller är det helt enkelt så att Putin leker med oss i västvärlden – och i det här fallet även med Förenta Nationerna? Klart är att Putin föraktar det demokratiska styrelseskicket. Som så många andra diktatorer tycks det enda språk han förstår sig på vara militär styrka.

Detta innebär stora utmaningar för det pacifistiska ideal som många kristna bekänner sig till. Men det är också ett underkännande av den strategi som har praktiserats från de västorienterade nationernas sida, som går ut på att ett ömsesidigt handelsutbyte ska göra väpnade konflikter otänkbara.

Europas beroende av rysk olja och gas har till en början varit en del just av denna strategi. En strategi som nu kapitalt har misslyckats.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00