Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Förlossningsvården har underminerats genom nedlagda BB på landsbygden. Foto: Claudio Bresciani/TT

Precis som äldrelyft behövs ett äktenskapslyft

Ledare · Publicerad 00:00, 13 sep 2023

M/KD/L-regeringen föreslår att det så kallade äldreomsorgslyftet, som S införde för tre år sedan, ska förlängas ytterligare tre år. Det innebär att landets kommuner tillskjuts 1,7 miljarder kronor årligen för att kunna finansiera utbildning av en del av sin äldreomsorgspersonal med bibehållen lön.

Satsningen är befogad och välkomnas brett, även av oppositionen. Mot bakgrund av att en allt större andel av landets befolkning är äldre, och de allt större svårigheterna att rekrytera personal till äldreomsorgen, framstår den fortsatta satsningen som klok. 

Samtidigt behövs andra åtgärder för att bryta den allt skevare demografiska utvecklingen i landet. I äldreomsorgens motsatta ände finns förlossningsvården, vilken har underminerats genom nedlagda BB på landsbygden med långa avstånd och alltför stora enheter som följd.

Vidare har barnmorskorna trängts tillbaka i sin profession av läkarna och tvingats utföra aborter mot sitt samvete – något som knappast ökat yrkets attraktivitet att välkomna livet. 

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10