Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Politiskt spel kring Buschs husaffär väcker frågor

Ledare · Publicerad 12:43, 9 jul 2021

Den politiska kampen förs inte bara, kanske inte ens främst, med idéer och sakargument. Att kunna påverka bilden av politiken, i positiv riktning när det gäller det egna partiet och i negativ riktning när det gäller politiska motståndare ligger numera i fokus. Man kan konstatera att negativa nyheter oftare publiceras om oppositionspolitiker än om majoritetsföreträdare, särskilt i partier som kan tänkas rubba en ömtålig maktbalans. Små partier läggs under luppen; kan man slå ut dem kan ett helt block falla.

En som fått uppleva detta är KD-ledaren Ebba Busch. I dagarna har hon förklarat sig skyldig till grovt förtal, för att undvika en rättegång kring en formulering, korrekt i sak, som hon gjort i ett nätinlägg. Reaktionerna är intressanta: de medier som anser sig ha rätt att kalla meningsmotståndare för nazister, rasister, homofober och andra nedsättande omdömen, upprörs nu över Buschs formulering och över att hon valt att betala böter för att kunna lägga detta bakom sig.

I ett annat rättsärende, om den fastighet som Ebba Busch köpt av en äldre man som därefter ångrade försäljningen, har hon dock valt att inte vika. Här finns åtskilliga egendomligheter som medier i stort sett valt att inte beröra. Motparten, en 82-årig man, som låtit fastigheten förfalla, har sedan han klivit ut i offentligheten fått stort stöd och hjälp. Flera personer som kan anses ha ekonomiska intressen i fastighetsaffären har agerat för att köpet skulle hävas.

Åtskilliga politiska motståndare har förstås också intresse av att mannen inte väljer en uppgörelse i godo. Ganska omgående fann mannen och hans ombud öppna dörrar till de stora redaktionerna, deras version återgavs okritiskt. Det som började som en enkel fastighetsaffär, där parterna var överens och gemensamt undertecknade ett köpekontrakt, blev snart ett infekterat rättsfall, där mannen numera har hjälp av två advokater i toppklass. Ett sådant efterspel till en enkel fastighetsaffär är ovanligt.

För Ebba Busch är situationen en mardröm. Konflikten stjäl tid och uppmärksamhet från det politiska arbetet, det dominerar nyhetsbevakningen kring KD:s partiledare och det skapar interna motsättningar, som i dagarna blivit tydliga genom den starka kritik som riksdagsledamoten Lars Adaktusson riktat mot henne, båda vad gäller agerandet i förtalsmålet och mot hennes ledarskap i stort.

De politiska motståndarna kan nu se resultat av sina ständiga personliga attacker. Det ligger en tragisk ironi i att Adaktusson själv varit utsatt för omfattande angrepp, som skadat både honom och partiet och som kan ha lett till att han beslutat lämna riksdagen efter denna mandatperiod. Posten som vice partiordförande lämnade han efter hårda politiska attacker under förra EU-valet, där han inte ens kandiderade.

I både hans fall och när det förekommit angrepp på andra inom partiet har Busch stundtals valt att falla undan och inte ge sina medarbetare fullt stöd. Det är ett farligt agerande, som förr eller senare slår tillbaka.

När det gäller Lars Adaktusson har det sannolikt också funnits en rivalitet. Adaktusson är en av få allmänt kända och respekterade KD-politiker och har nämnts som tänkbar efterträdare om Ebba Busch skulle träda tillbaka. Det bristande stödet från Busch var sannolikt en bidragande faktor när Adaktusson för ett tag sedan bestämde sig för att lämna riksdagen. Han skickade nu en avskedshälsning som säkerligen noterades med förtjusning av de politiska motståndarna, men som blir ytterligare en belastning för Ebba Busch.

När det förekommit angrepp på andra inom partiet har Busch stundtals valt att falla undan och inte ge sina medarbetare fullt stöd. Det är ett farligt agerande, som förr eller senare slår tillbaka.

Centerpartiet vill skära i föräldraledigheten

Politik. Centerpartiet vill ha en bred översyn av föräldraförsäkringen. Den nuvarande är för generös och... måndag 27/9 09:00

Kristen illusionist vann amerikanska Talang

Tv. Med budskap om att bry sig om andra vann den kristna illusionisten Dustin Tavella i helgen den... söndag 26/9 12:00

Sjukhusfartyg har anlänt till Europa

Mercyships. Efter fem års byggnation på ett varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global... söndag 26/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00

Tro och solidaritet kan tappa tung roll inom S

Politik. Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, är en av fyra så kallade sidoorganisationer inom... lördag 25/9 17:00

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier