Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Världen idag 23 juni

Politisk styrning av konst och media – även här

Ledare · Publicerad 00:00, 24 jun 2021

Tillsammans med tolv andra länder inom EU fortsätter svenska regeringen att fördöma Polen och Ungern för bristande demokrati. Parallellt är nyhetsbevakning och debatt påfallande svag på hemmaplan kring granskningen av hur svensk politisk styrning av kultur och media ser ut.

VID rapporterade i går (23/6) att Myndigheten för kulturanalys i en ny rapport kritiserar att politisk styrning existerar och påverkar konstnärlig frihet negativt i Sverige. Konsten tvingas anpassa sig till en viss syn på jämställdhet, hbtq, klimat och hållbar utveckling. Allra tydligast rör det Kulturrådets bedömning av det konstnärliga innehållet – och bidragsgivning.

På ledarplats i GP varnar Adam Cwejman för att de nya svenska reglerna för presstöd innehåller liknande inbyggda politiska krav. Det öppnar för godtycklighet, på bekostnad av verklig mångfald och yttrandefrihet. 

I riksdagen har därför den nuvarande politiska oppositionen (M, KD, SD och L), tillsammans med media, kultur och civilsamhälle, inklusive kyrkorna, ett tungt ansvar att granska – och stoppa – denna negativa politiska styrning, just det regeringen i hårda ordalag kritiserar andra länder för.

Uppgifter: USA kände till Nord Stream-sabotage

Östersjön. Tre månader innan sabotaget inträffade i Östersjön fick USA:s regering underrättelseuppgifter från... onsdag 7/6 15:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00