Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Australiens avgående premiärminister, Scott Morrison. Foto: Mick Tsikas/AP/TT

Pingstvän förlorade i Australien

Ledare · Publicerad 00:00, 27 maj 2022

Pingstvännen Scott Morri­son lyckades inte behålla posten som Australiens premiärminister vid lördagens val, då hans höger-mitten-regering av tre partier, däribland liberaler och nationalister, åsamkades ett rejält nederlag.

Den värdekonservative, migrationsrestriktive och USA-orienterade Morrison (som röstade nej till samkönade äktenskap i brevfolkomröstningen 2017) avgick omedelbart som partiledare.

Främst är det oberoende kvinnliga så kallade blågröna kandidater med miljöprofil som utmanat Morri­sons väljarfästen – med följd att ett antal inflytelserika, manliga regeringsföreträdare förlorade sina mandat. Även framgångar för det gröna partiet bidrog till regeringens fall.

Det räckte alltså inte med god ekonomi, låg arbetslöshet och en strikt pandemibekämpning för regeringssidan. I stället kom Morrisons agerande vid traumatiska naturkatastrofer, som omfattande skogsbränder och översvämningar, att fälla avgörandet. Många väljare upplevde att premiärministern inte stod för den handlingskraft, empati och hjälp de utsatta förväntat sig.

Därmed är nio år av liberalkonservativt styre i Australien över och makten går till socialdemokratiska Labour. 

Rickard Johnston: Vi är begränsade – men Gud är obegränsad

Ungkrönika I somras var jag i Schweiz för första gången och fick äntligen se Alperna. En helt fantastisk... tisdag 3/10 00:00

Ambulansförbund rasar mot ny dygnsvila: ”Horribelt feltolkat”

Ekonomi. Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat... måndag 2/10 20:00

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

Gud ger oss det vi verkligen behöver

Bönekrönika Jag tänkte på Petrus, som gick upp på taket för att be en vanlig dag. Det är uppenbart att han var... tisdag 3/10 00:00