Jag vill prisa Guds namn med sång och upphöja honom med tacksägelse.
Psaltaren 69:31

Världen idag

Australiens avgående premiärminister, Scott Morrison. Foto: Mick Tsikas/AP/TT

Pingstvän förlorade i Australien

Ledare · Publicerad 00:00, 27 maj 2022

Pingstvännen Scott Morri­son lyckades inte behålla posten som Australiens premiärminister vid lördagens val, då hans höger-mitten-regering av tre partier, däribland liberaler och nationalister, åsamkades ett rejält nederlag.

Den värdekonservative, migrationsrestriktive och USA-orienterade Morrison (som röstade nej till samkönade äktenskap i brevfolkomröstningen 2017) avgick omedelbart som partiledare.

Främst är det oberoende kvinnliga så kallade blågröna kandidater med miljöprofil som utmanat Morri­sons väljarfästen – med följd att ett antal inflytelserika, manliga regeringsföreträdare förlorade sina mandat. Även framgångar för det gröna partiet bidrog till regeringens fall.

Det räckte alltså inte med god ekonomi, låg arbetslöshet och en strikt pandemibekämpning för regeringssidan. I stället kom Morrisons agerande vid traumatiska naturkatastrofer, som omfattande skogsbränder och översvämningar, att fälla avgörandet. Många väljare upplevde att premiärministern inte stod för den handlingskraft, empati och hjälp de utsatta förväntat sig.

Därmed är nio år av liberalkonservativt styre i Australien över och makten går till socialdemokratiska Labour. 

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10