Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Högerblockets gemensamma förslag mot gängbrottslighet var en signal inte bara om att ta kriminaliteten på allvar, utan också om ett förändrat politiskt landskap, skriver Stefan Gustavsson. Foto: Johan Nilsson/TT

Partierna måste ge oss väljare konkreta förslag på lösningar

Ledare · Publicerad 00:10, 12 okt 2021

Söndagens partiledardebatt i SVT utgjorde en informell upptakt inför nästa års riksdagsval. Några timmar innan debatten gick Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna gemensamt ut med 20 förslag mot gängbrottslighet. Det var en signal inte bara om att ta kriminaliteten på allvar utan också om ett förändrat politiskt landskap.

I nästa val står nu två politiska block mot varandra, som tillsammans representerar sju av riksdagens åtta partier. Endast Centern står utanför.

I mer än ett decennium har detta betraktats som en omöjlighet. Ända sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 har det politiska arbetet förlamats av relationen till riksdagens nykomling. Partiets problematiska historiska rötter, tillsammans med strömmen av skandaler som tycktes bekräfta rötterna, gjorde det länge till en självklarhet för övriga partier att isolera dem.

Tyvärr kombinerades detta med åsikten att de samhällsproblem som Sverigedemokraterna identifierade också skulle ignoreras. I en rädsla för att ge partiet draghjälp valde därför etablissemanget att förminska eller förneka i vilken riktning vårt samhälle rör sig. Denna oförmåga att kunna skilja mellan å ena sidan berättigad kritik av ett parti, dess historia och ideologi, och å andra sidan frågan om det ligger något i vad det partiet ser som växande samhällsproblem, har stått Sverige dyrt.

Situationen har varit lika dåraktig som om kritisk distans till delar av Miljöpartiets ideologi per definition måste innebära att man samtidigt ska förneka alla problem relaterade till klimat och miljö. Eller som om Vänsterpartiets problematiska rötter innebär att det aldrig kan finnas anledning att uppmärksamma samhällsproblem just de påtalar.

Förhoppningen att kunna isolera ihjäl Sverigedemokraterna genom att förtiga de problem som partiet är en respons på är i dag ett bevisat fiasko. I Demoskops senaste opinionsundersökning har partiet stöd av över 20 procent av befolkningen.

Vad Sverige behöver är mer av pragmatisk politik för att vända destruktiva trender på ett antal samhällsområden. Vi behöver diskussioner som handlar mer om förslagens innehåll och konsekvenser än om vem förslagen kommer ifrån.

Eftersmaken av söndagens partiledardebatt är i det ljuset inte särskilt god. Den mest omdiskuterade frågan kom återigen att handla om Sverigedemokraterna och anklagelsen om att vara brun till färgen. Alternativet till den diskussionen är att ge oss väljare konkreta förslag på lösningar som vi den 11 september 2022 kan ta ställning till.

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier