Anförtro dina verk åt Herren, så har dina planer framgång.
Ordspråksboken 16:3

Världen idag

Nästan alla krig slutar förr eller senare i något slags uppgörelse, men så länge Ukraina har kraften att stå emot en orättfärdig invasion har omvärlden också en moralisk plikt att stå fasta vid deras sida, menar ledarskribenten. Bilden: Ukrainska stridsvagnar. Foto: Aleksandr Shulman/AP/TT

Omvärlden får inte svika Ukraina i nödens stund

Ledare · Publicerad 00:10, 9 nov 2022

Vintern är på väg i Ukraina. Människorna samlar ved och söker olika strategier för att överleva under de kallaste månaderna, allt medan Ryssland försöker bomba sönder försörjningen av el och värme i Kiev och andra regioner dit de ryska vapnen når. Men vinterkylan och skyhöga elpriser hotar på flera håll, även i länder som inte står under militärt angrepp. Därför börjar nu politiker på båda kanter lägga över ansvaret på Ukraina att avbryta kriget. Det är en moraliskt frånstötande inställning som inte bör få överhanden. 

När denna text läses har vi ett resultat i USA:s mellanårsval. Men oavsett vilken sida som vinner majoritet i kongressen tycks politiska ambitioner finnas att försöka förmå Zelenskyj att krypa till förhandlingsbordet. Inställningen har läckt ut från Joe Bidens administration, och den finns även längst ut på den republikanska kanten. Också i Tyskland och andra europeiska länder syns samma mönster: yttersta vänster- och högerkanten mumlar allt högre om att väst borde sluta skicka vapen till Ukraina och istället pressa landet till förhandlingar. Argumentationen skiljer sig åt mellan lägren, men innebörden är densamma: vinnaren heter i så fall Vladimir Putin.

Visst skulle vi alla vilja att människan vore en innerst inne god människa, och att samtal alltid kan sluta i samförstånd. Men vi lever i en fallen värld, där vissa ledare även på 2000-talet tar sig rätten att invadera ett grannland. Då har den anfallna parten också rätt att försvara sitt land, men även att få omvärldens stöd mot angreppet.

Fronten tycks den senaste tiden ha kört fast efter Ukrainas snabba framryckning i september. Det stundande slaget om Cherson blir avgörande för krigets fortsatta förlopp. Ryssland har kunnat förbereda sitt försvar och risken finns för ett blodigt slag, och i övrigt ett låst skyttegravskrig med svårt lidande över hela linjen. Rysslands militära angrepp har dock på det hela taget gått uselt, och det finns fortfarande en chans att trycka tillbaka angriparen. Det vore ett gravt svek om övriga länder just då skulle dra undan sitt stöd och försöka pressa Zelenskyj till en uppgörelse där Ryssland kan kapa åt sig en avsevärd del av landet. Det skulle skicka signalen att anfallskrig lönar sig, och en sådan världsordning kan vi inte ha.  

Varning för vintervindar råder alltså även i de diplomatiska relationerna mellan omvärlden och Ukraina. Nästan alla krig slutar förr eller senare i något slags uppgörelse, men så länge Ukraina har kraften att stå emot en orättfärdig invasion har omvärlden också en moralisk plikt att stå fasta vid deras sida.

Då har den anfallna parten också rätt att försvara sitt land, men även att få omvärldens stöd mot angreppet.

Det ökade könsgapet visar på vikten av win/win-lösningar

Ledare Det har talats mycket om ”könsgapet” på senare tid. I augusti kom en stor europeisk undersökning... torsdag 1/12 00:10

Det var som i Kornelius hus

Missionsglimten En färsk missionsglimt sedan några veckor tillbaka – men med igenkänningsfaktor från riktigt gammal... torsdag 1/12 00:00