Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Kristdemokraten Roberta Metsola i sin nya roll som talman. Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Ny talman i EU är ja till livet

Ledare · Publicerad 00:00, 21 jan 2022

På sin egen 43-årsdag valdes kristdemokraten, juristen och fyrabarnsmamman Roberto Metsola från Malta – med bred majoritet – till Europaparlamentets nya talman, tillika den yngsta någonsin på posten och den tredje kvinnan genom tiderna. 

Bakom valet stod de tre ledande grupperna i Europaparlamentet, alltså det kristdemokratiskt konservativa EPP (dit KD och M hör), socialisterna (med S) och liberalerna (vilka rymmer L och C). Dessa har nu enats om ett gemensamt handlingsprogram fram till nästa EU-val 2024.

Sveriges Radios reporter valde dock främst att skjuta in sig på att nya talmannen Metsola kritiserats för sitt abortmotstånd. Det var som om det inte fanns många andra som snarare välkomnade och gladdes över att just en folkvald troende kristen, som stått upp för livets okränkbarhet och det värnlösa fostrets rätt att få födas, nu valts till en europeisk toppost.

Dessutom nämnde SR-reportern inte ett ord om att fosterfördrivningar ligger utanför EU:s beslutskompetens, utan är en nationell lagstiftningsfråga.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10