Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Nyvalde försteministern i Skottland, Humza Yousaf, inledde sitt ämbete med muslimsk bön. Foto: Andrew Milligan/AP/TT

Ny skotsk ledare höll muslimsk bön

Ledare · Publicerad 00:00, 31 mar 2023

Den skotska frihetskampen för att återvinna sin självständighet från unionen med England sedan 1707 är på väg att bli alltmer komplex och fragmentiserad. Det i måndags avgjorda ledarvalet i Skotska nationalistpartiet (SNP) blottlägger djupa interna sprickor i självständighetskampen.

I grund och botten handlar det om ifall SNP ska vara ett stort och brett tält för alla som vill se Skottland som en egen suverän statsbildning – eller att SNP lika mycket ska stå för en vänsterinriktat socialdemokratisk liberal hållning.

Två av de tre partiledarkandidaterna visade sig stå för den första linjen, men förlorade ändå knappt.

Segrade gjorde i stället en troende muslim, Humza Yousaf, som paradoxalt nog varnat för frikyrkliga Kate Forbes – att med henne skulle religion få styra skotsk politik i för hög grad. Det första nyvalde Yousaf gjorde var dock att tillsammans med andra förrätta muslimsk bön i Skottlands ämbetsbyggnad och residens.

Agerandet bedöms knappast ha stärkt den skotska självständighetssaken.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00