Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Centerns partiledare Annie Lööf. Foto: Anders Wiklund/TT

Ny regering, nya partiledare

Ledare · Publicerad 00:00, 16 sep 2022

Åtta år av S-märkta statsministrar är över när nu riksdagsvalets mandatfördelning fastställts. Ulf Kristerssons (M) blå lag – bestående av M, KD, L och SD – vinner en knapp egen majoritet med 176 mandat mot 173 för Magdalena Anderssons (S) rödgröna block – bestående av S, MP, V och C.

Parallellt inleds trevande en nödvändig granskning hos förlorarna C och V om partiledarnas ansvar. Motsvarande hade skett i KD (minus 1,0 procentenheter) om inte partiet hade lyckats återkomma till regeringen.

Nooshi Dadgostars (V) strategi om en nedtoning av den personliga livsstilens betydelse i miljö- och klimatarbetet, för att vinna SD-lutande arbetarväljare i traditionella bruksorter, slog fel. Ändå lär V-ledaren kunna sitta kvar, dock med försvagad auktoritet.

Värre ställt är det för Centerns Annie Lööf, som under torsdagen meddelade sin avgång. Utöver att ha gjort C till ett stödparti till S-regeringen i både riksdagen och valrörelsen, kan nu läggas katastrofala kommunala valresultat på landsbygden. Centern rasar där från snittet 10,8 ner till 6,8 procents väljarstöd.

I det långa loppet var det svårt att se hur Annie Lööf skulle ha kunnat stå emot en uppenbar frustration hos försvagade och avsatta Centerkommunalråd.

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10