Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Centerns partiledare Annie Lööf. Foto: Anders Wiklund/TT

Ny regering, nya partiledare

Ledare · Publicerad 00:00, 16 sep 2022

Åtta år av S-märkta statsministrar är över när nu riksdagsvalets mandatfördelning fastställts. Ulf Kristerssons (M) blå lag – bestående av M, KD, L och SD – vinner en knapp egen majoritet med 176 mandat mot 173 för Magdalena Anderssons (S) rödgröna block – bestående av S, MP, V och C.

Parallellt inleds trevande en nödvändig granskning hos förlorarna C och V om partiledarnas ansvar. Motsvarande hade skett i KD (minus 1,0 procentenheter) om inte partiet hade lyckats återkomma till regeringen.

Nooshi Dadgostars (V) strategi om en nedtoning av den personliga livsstilens betydelse i miljö- och klimatarbetet, för att vinna SD-lutande arbetarväljare i traditionella bruksorter, slog fel. Ändå lär V-ledaren kunna sitta kvar, dock med försvagad auktoritet.

Värre ställt är det för Centerns Annie Lööf, som under torsdagen meddelade sin avgång. Utöver att ha gjort C till ett stödparti till S-regeringen i både riksdagen och valrörelsen, kan nu läggas katastrofala kommunala valresultat på landsbygden. Centern rasar där från snittet 10,8 ner till 6,8 procents väljarstöd.

I det långa loppet var det svårt att se hur Annie Lööf skulle ha kunnat stå emot en uppenbar frustration hos försvagade och avsatta Centerkommunalråd.

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00