Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Den nyvalde talmannen, italienske kristdemokraten Antonio Tajani, 63 år, är katolskt kristen, en försvarare av den kristna, traditionella familjesynen och religionsfriheten. Foto: Jean-Francois Badias /AP / TT

Ny EU-talman med kristna värderingar

Ledare · Publicerad 00:01, 20 jan 2017

Kristdemokratiska och konservativa partigruppen EPP, Europeiska folkens parti, lägger nu beslag även på den sista av de tre mäktigaste ämbetena inom EU, nämligen talmansposten i Europaparlamentet. Detta stod klart under veckan i och med att den italienske kristdemokraten Antonio Tajani – som på 1990-talet var medgrundare till Silvio Berlusconis parti ”Heja Italien” – röstades fram i Strasbourg.

Efter valet till Europaparlamentet i juni 2014 ståtade EPP redan med topposter som kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker från Luxemburg och permanente rådsordföranden (ledare för regeringschefernas möten) Donald Tusk från Polen. Till detta ska nu alltså också läggas talmansrollen.

Den nyvalde talmannen är katolskt kristen och en hängiven försvarare av den kristna, traditionella familjesynen och religionsfriheten. Tillsammans med sin företrädare som talman har han aktivt uttalat sig för ökat stöd och skydd till utsatta kristna runt om i världen i en konferens på detta tema i Europaparlamentet.

Den 63-årige Tajanis väg till talmansrollen har tagit sin tid. Han valdes in i Europaparlamentet redan 1994 och har verkat i två perioder som EU-kommissionär, för transporter respektive industri, med oklarheter om hans roll i en dieselkontrollsskandal. Han har dessutom innehaft tunga poster som vice kommissionsordförande och Europaparlamentets vice talman.

Utöver detta vann han ett internt provval inom EPP-gruppen i december förra året mot tre medtävlande, däribland Europeiska bönefrukostens främste företrädare och store tillskyndare, kristdemokraten och det självständiga Sloveniens första statsminister, Alojz Peterle.

Utöver frågan om dieselskandalen komplicerades valet av Tajani av att den socialdemokratiska/socialistiska gruppen ES&D bröt sitt skriftliga avtal från 2014 med EPP, alltså en uppgörelse mellan Europaparlamentets två största partigrupper. Enligt överenskommelsen skulle den tyske socialdemokraten Martin Schulz – vald till talman redan 2012 – få fortsätta ytterligare 2,5 år på posten för att därefter efterträdas av en kristdemokrat.

När väl EU-socialdemokraterna fått sina fördelar infriade, genom omvalet av Martin Schulz, hoppade man av lagom till att EU-kristdemokraternas del skulle förverkligas.

ES&D åberopade risken för maktkoncentration inom EU-systemet som motiv för att inte hålla ord och följa avtalet. Så trots avtalet ställde man upp med en egen kandidat till talmansposten i form av Gianni Pittella, en italiensk socialdemokrat.

Löften och överenskommelser vägde lätt när de såg sig berövade på denna topposition.

Efter att fem av de totalt sju kandidaterna till talmansposten slagits ut eller gett upp, besegrade Tajani sin landsman Pitella i den fjärde och sista omröstningen, detta med 351 röster mot 282. En förutsättning för valutgången var att den fjärde största partigruppen, liberala ALDE med sina 69 ledamöter, i slutänden drog tillbaka sin kandidat, Belgiens tidigare premiärminister Guy Verhofstadt, för att ställa sig bakom Tajani och EPP-gruppen. Syftet uppges vara att bilda en "proeuropeisk koalition".

Denna till synes EU-vänliga uppgörelse motsägs emellertid av Tajanis löften om ”inte mer och mer av Europa”. Orden uttalades kort före den sista valomgången för att vinna EU-skeptiska konservativa ledamöter. Så en blind proeuropeisk linje är inte att vänta från Tajani, vilket är både sunt och absolut nödvändigt med tanke på väljaropinionen.

Trots löftesbrott från socialistiska EU-parlamentariker vann alltså den kristne Antonio Tajani kampen om talmansposten i EU-parlamentet. Tillsammans med sina partivänner – Jean-Claude Juncker och Donald Tusk – kommer han att spela en nyckelroll för EU:s framtida utveckling.

För världens förföljda kristna, för religionsfriheten, för klassiska familjevärderingar och för EU:s prioriteringar bådar det gott.

Löften och överenskommelser vägde lätt när [EU-social- demokraterna] såg sig berövade på denna topposition.

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Segregationen ökar i hela landet

Rapport. Segregationen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos,... måndag 27/6 07:00

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier