Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Kyrkan har en underbar symbol som alla känner till – korset – men vilket är budskapet? undrar Sven Almkvist, som menar att morgondagens framgångsrika kyrka är den som tydligt för fram ett enda budskap. Foto: FreelyPhotos

Morgondagens kyrka är en igelkottskyrka

Ledare · Publicerad 00:10, 2 okt 2021

En organisation, ett företag eller ett idrottslag måste ständigt hålla sig fokuserad på sin kärnverksamhet och oavbrutet utveckla och förbättra den bärande idén för att bli ett vinnande lag. Ju större ambitioner ett företag har desto hårdare blir konkurrensen, och ju högre upp i ligan ett lag klättrar desto större är motståndet.

Den berömda företagsgurun och författaren Jim Collins skrev för tjugo år sedan en bok med titeln Good to great, där han redovisade resultatet av sin unika forskning. Vilka faktorer får det ena företaget att explodera av framgång, medan jämförbara företag står stilla?

Svaren var slående. Och svaren på forskningen är fullt tillämpbara på i stort sett alla typer av sammanhang. 

Hbtq-rörelsen är ett exempel på en idéburen organisation som fått ett häpnadsväckande genomslag för sitt budskap på bara några årtionden, där man gått från källarlokalsnivå till att i dag få sin regnbågsflagga att vaja från förskola till kommunhus. Hur är det möjligt?

Man har förstått, medvetet eller omedvetet, Jim Collins upptäckter och tillämpar dem konsekvent.

Omvänt är det förvånande att kyrkan, som idémässigt bär det bästa av alla budskap – och som dessutom har en unik historia i Sverige – ändå spelar en sådan marginell roll i den dagliga kampen om människors tankar och gillande. Kyrkan har, förenklat och generellt, gjort tvärtom mot vad Jim Collins forskning pekar på är den framgångsrika vägen.

Jim Collins budskap till morgondagens kyrka är utmanande men värt att ta till sig. För att få svänghjulet att börja snurra allt fortare, det vill säga verksamhetens syfte, måste tre grundläggande faktorer fungera. 

För det första måste kyrkan möta den bistra verkligheten och inse att den väg man nu vandrar på leder nedåt. Sker ingen djupgående förändring kommer nedgången att fortsätta; man kan inte göra samma sak om och om igen och tro att det plötsligt blir bättre. Förändring bygger på insikt och omvändelse.

För det andra måste kärnan i en verksamhets budskap tydligt formuleras. Vad brinner kyrkan för och vad är själva passionen formulerad i en enda mening? Otydlighet är förödande i dagens informationsbrus. Kyrkan har en underbar symbol som alla känner till – korset – men vilket är budskapet?

Morgondagens framgångsrika kyrka är den som tydligt för fram ett enda budskap och vars verksamhet huvudsakligen är att möta människors nöd, både andligt och fysiskt. Frihet i Kristus, korsets förunderliga kraft, är kyrkans unika budskap och ”nybakat bröd” i äkta kärlek till de behövande är kyrkans unika metod.

Collins talar om ”igelkottskonceptet”, det vill säga att man grundläggande bara är, eller gör, en sak men att man gör det extremt bra och konsekvent. Igelkotten håller tjugo rävar borta med en enda fungerande strategi: taggar.

Morgondagens kyrka är en igelkottskyrka, vars strategi är enkelhet och tydlighet. Profeten Mika skriver: ”Vad begär Herren av dig annat än att du gör det rätta, älskar barmhärtighet och vandrar i ödmjukhet med din Gud?” (Mika 6:8). Läs artikeln i detta nummer om familjen Ardenfors, som öppnar sitt hem för barn i kris. Det är ett exempel på morgondagens kyrka som möter barn i nöd med en öppen dörr – och varm choklad.

Den tredje faktorn, och den mest avgörande enligt Collins, är ett disciplinerat och målmedvetet ledarskap. Intressant är att de mest framgångsrika ledarna inte är de som hörs och syns mest, utan de som är disciplinerade och ser till att det sammanhang de leder växer genom att få andra att blomstra i sina gåvor.

Vad brinner kyrkan för och vad är själva passionen formulerad i en enda mening? Otyd-lighet är förödande i dagens informations-brus.

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier