Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Kyrkan har en underbar symbol som alla känner till – korset – men vilket är budskapet? undrar Sven Almkvist, som menar att morgondagens framgångsrika kyrka är den som tydligt för fram ett enda budskap. Foto: FreelyPhotos

Morgondagens kyrka är en igelkottskyrka

Ledare · Publicerad 00:10, 2 okt 2021

En organisation, ett företag eller ett idrottslag måste ständigt hålla sig fokuserad på sin kärnverksamhet och oavbrutet utveckla och förbättra den bärande idén för att bli ett vinnande lag. Ju större ambitioner ett företag har desto hårdare blir konkurrensen, och ju högre upp i ligan ett lag klättrar desto större är motståndet.

Den berömda företagsgurun och författaren Jim Collins skrev för tjugo år sedan en bok med titeln Good to great, där han redovisade resultatet av sin unika forskning. Vilka faktorer får det ena företaget att explodera av framgång, medan jämförbara företag står stilla?

Svaren var slående. Och svaren på forskningen är fullt tillämpbara på i stort sett alla typer av sammanhang. 

Hbtq-rörelsen är ett exempel på en idéburen organisation som fått ett häpnadsväckande genomslag för sitt budskap på bara några årtionden, där man gått från källarlokalsnivå till att i dag få sin regnbågsflagga att vaja från förskola till kommunhus. Hur är det möjligt?

Man har förstått, medvetet eller omedvetet, Jim Collins upptäckter och tillämpar dem konsekvent.

Omvänt är det förvånande att kyrkan, som idémässigt bär det bästa av alla budskap – och som dessutom har en unik historia i Sverige – ändå spelar en sådan marginell roll i den dagliga kampen om människors tankar och gillande. Kyrkan har, förenklat och generellt, gjort tvärtom mot vad Jim Collins forskning pekar på är den framgångsrika vägen.

Jim Collins budskap till morgondagens kyrka är utmanande men värt att ta till sig. För att få svänghjulet att börja snurra allt fortare, det vill säga verksamhetens syfte, måste tre grundläggande faktorer fungera. 

För det första måste kyrkan möta den bistra verkligheten och inse att den väg man nu vandrar på leder nedåt. Sker ingen djupgående förändring kommer nedgången att fortsätta; man kan inte göra samma sak om och om igen och tro att det plötsligt blir bättre. Förändring bygger på insikt och omvändelse.

För det andra måste kärnan i en verksamhets budskap tydligt formuleras. Vad brinner kyrkan för och vad är själva passionen formulerad i en enda mening? Otydlighet är förödande i dagens informationsbrus. Kyrkan har en underbar symbol som alla känner till – korset – men vilket är budskapet?

Morgondagens framgångsrika kyrka är den som tydligt för fram ett enda budskap och vars verksamhet huvudsakligen är att möta människors nöd, både andligt och fysiskt. Frihet i Kristus, korsets förunderliga kraft, är kyrkans unika budskap och ”nybakat bröd” i äkta kärlek till de behövande är kyrkans unika metod.

Collins talar om ”igelkottskonceptet”, det vill säga att man grundläggande bara är, eller gör, en sak men att man gör det extremt bra och konsekvent. Igelkotten håller tjugo rävar borta med en enda fungerande strategi: taggar.

Morgondagens kyrka är en igelkottskyrka, vars strategi är enkelhet och tydlighet. Profeten Mika skriver: ”Vad begär Herren av dig annat än att du gör det rätta, älskar barmhärtighet och vandrar i ödmjukhet med din Gud?” (Mika 6:8). Läs artikeln i detta nummer om familjen Ardenfors, som öppnar sitt hem för barn i kris. Det är ett exempel på morgondagens kyrka som möter barn i nöd med en öppen dörr – och varm choklad.

Den tredje faktorn, och den mest avgörande enligt Collins, är ett disciplinerat och målmedvetet ledarskap. Intressant är att de mest framgångsrika ledarna inte är de som hörs och syns mest, utan de som är disciplinerade och ser till att det sammanhang de leder växer genom att få andra att blomstra i sina gåvor.

Vad brinner kyrkan för och vad är själva passionen formulerad i en enda mening? Otyd-lighet är förödande i dagens informations-brus.

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier