Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Kyrkan har en underbar symbol som alla känner till – korset – men vilket är budskapet? undrar Sven Almkvist, som menar att morgondagens framgångsrika kyrka är den som tydligt för fram ett enda budskap. Foto: FreelyPhotos

Morgondagens kyrka är en igelkottskyrka

Ledare · Publicerad 00:10, 2 okt 2021

En organisation, ett företag eller ett idrottslag måste ständigt hålla sig fokuserad på sin kärnverksamhet och oavbrutet utveckla och förbättra den bärande idén för att bli ett vinnande lag. Ju större ambitioner ett företag har desto hårdare blir konkurrensen, och ju högre upp i ligan ett lag klättrar desto större är motståndet.

Den berömda företagsgurun och författaren Jim Collins skrev för tjugo år sedan en bok med titeln Good to great, där han redovisade resultatet av sin unika forskning. Vilka faktorer får det ena företaget att explodera av framgång, medan jämförbara företag står stilla?

Svaren var slående. Och svaren på forskningen är fullt tillämpbara på i stort sett alla typer av sammanhang. 

Hbtq-rörelsen är ett exempel på en idéburen organisation som fått ett häpnadsväckande genomslag för sitt budskap på bara några årtionden, där man gått från källarlokalsnivå till att i dag få sin regnbågsflagga att vaja från förskola till kommunhus. Hur är det möjligt?

Man har förstått, medvetet eller omedvetet, Jim Collins upptäckter och tillämpar dem konsekvent.

Omvänt är det förvånande att kyrkan, som idémässigt bär det bästa av alla budskap – och som dessutom har en unik historia i Sverige – ändå spelar en sådan marginell roll i den dagliga kampen om människors tankar och gillande. Kyrkan har, förenklat och generellt, gjort tvärtom mot vad Jim Collins forskning pekar på är den framgångsrika vägen.

Jim Collins budskap till morgondagens kyrka är utmanande men värt att ta till sig. För att få svänghjulet att börja snurra allt fortare, det vill säga verksamhetens syfte, måste tre grundläggande faktorer fungera. 

För det första måste kyrkan möta den bistra verkligheten och inse att den väg man nu vandrar på leder nedåt. Sker ingen djupgående förändring kommer nedgången att fortsätta; man kan inte göra samma sak om och om igen och tro att det plötsligt blir bättre. Förändring bygger på insikt och omvändelse.

För det andra måste kärnan i en verksamhets budskap tydligt formuleras. Vad brinner kyrkan för och vad är själva passionen formulerad i en enda mening? Otydlighet är förödande i dagens informationsbrus. Kyrkan har en underbar symbol som alla känner till – korset – men vilket är budskapet?

Morgondagens framgångsrika kyrka är den som tydligt för fram ett enda budskap och vars verksamhet huvudsakligen är att möta människors nöd, både andligt och fysiskt. Frihet i Kristus, korsets förunderliga kraft, är kyrkans unika budskap och ”nybakat bröd” i äkta kärlek till de behövande är kyrkans unika metod.

Collins talar om ”igelkottskonceptet”, det vill säga att man grundläggande bara är, eller gör, en sak men att man gör det extremt bra och konsekvent. Igelkotten håller tjugo rävar borta med en enda fungerande strategi: taggar.

Morgondagens kyrka är en igelkottskyrka, vars strategi är enkelhet och tydlighet. Profeten Mika skriver: ”Vad begär Herren av dig annat än att du gör det rätta, älskar barmhärtighet och vandrar i ödmjukhet med din Gud?” (Mika 6:8). Läs artikeln i detta nummer om familjen Ardenfors, som öppnar sitt hem för barn i kris. Det är ett exempel på morgondagens kyrka som möter barn i nöd med en öppen dörr – och varm choklad.

Den tredje faktorn, och den mest avgörande enligt Collins, är ett disciplinerat och målmedvetet ledarskap. Intressant är att de mest framgångsrika ledarna inte är de som hörs och syns mest, utan de som är disciplinerade och ser till att det sammanhang de leder växer genom att få andra att blomstra i sina gåvor.

Vad brinner kyrkan för och vad är själva passionen formulerad i en enda mening? Otyd-lighet är förödande i dagens informations-brus.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Alla biskopar kritiska mot Israelbeslut

Svenska kyrkan. Samtliga 14 biskopar inom Svenska kyrkan tar avstånd från kyrkomötets beslut att lyfta frågan om... fredag 3/12 23:00

Senaste nytt

    Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

    Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier