Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

I helgen erkände Joe Biden Seyfo som ett folkmord. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Människorättsutspel i en otrygg värld

Ledare · Publicerad 00:00, 29 apr 2021

USA:s nye president, Joe Biden (demokrat), utmanar nu på allvar diktaturerna Kina och Ryssland samt det auktoritärt styrda Turkiet med klara utspel i människorättsfrågor. 

Kinas allenarådande och diktatoriska kommunistparti driver så kallade omskolningsläger för den muslimska uiguriska befolkningen i provinsen Xinjiang, där folkgruppen utsätts för tvång bland annat kring preventivmedel, steriliseringar och aborter. 

Biden har svarat ja på frågan i en intervju om han ser Rysslands auktoritäre president, Vladimir Putin, som en mördare. Just nu ägnar sig Putin och hans polisapparat åt att med våld slå ner allt politiskt stöd för den sjuke och fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som regimen tidigare försökt giftmörda.

I auktoritärt styrda Turkiet tar man med vrede emot den amerikanske presidentens besked om att ottomanska riket begick ett regelrätt folkmord 1915–18.

Till detta kan läggas USA:s tydliga stöd för Ukraina respektive Taiwan mot ryska respektive kinesiska militärhot. 

Vår värld är otrygg. Utan ett starkt USA vore den närmast en mardröm.

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00