Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

En kvinna med barn på marsch mot människohandel i Mexico City 2017. Grunden för de mänskliga rättigheterna är människovärdet, skriver Ruth Nordström. Foto: Marco Ugarte/ TT

Människohandeln måste stoppas

Ledare · Publicerad 00:00, 18 okt 2017

Vi möttes första gången på centralstationen i Malmö. Hon stod där med sina två barn och letade efter mig. Hennes stora ögon var fyllda av tårar, där fanns både rädsla och desperation. Nästan alla hennes tänder var utslagna. Hon skämdes.

Hennes exmake hade slagit ut hennes tänder när han misshandlade henne och slog henne i ansiktet. Han hade sålt henne till andra män. När hon inte ville sälja sex till främmande män som våldtog och utnyttjade henne, ökade misshandeln. Hon hade blivit en ägodel, en handelsvara som han kunde utnyttja, sälja, våldföra sig på och sedan trampa på. Nu hade hon flytt. ”Du bara måste hjälpa oss”, säger hon vädjande. ”Min son vill inte längre äta.” ”Han frågar mig: Varför vill inte Migrationsverket och Sverige ha oss?"

Hon sträcker fram ett papper. Det är information på svenska från flyktingboendet där hon placerats med sin pojke och sin flicka. De ska nu tillfälligt bo på en annan flyktingförläggning och där finns inte ens täcken, kuddar eller lakan till henne och barnen. Hon har inte fått någon information på sitt eget språk. Och nu ska hon bo på ett ställe som inte ens kan ge barnen ett täcke och en kudde?

Jag ställer mig frågan: Hur behandlar vi offer för människohandel som söker skydd i Sverige?  

Några månader tidigare träffade jag en annan familj. En sjuårig flicka och hennes mamma. När flickan var fem år gammal utsattes hennes mamma för människohandel. Hon lurades från sitt hemland i Afrika till Italien med löfte om arbete som hårstylist, men hon hamnade på en lägenhetsbordell.

Människohandlarna hade skuldsatt mamman för en stor summa pengar och krävde att hon skulle betala av skulden genom tvångsprostitution. De låste in mor och dotter i ett rum, satte en pistol mot flickans panna och brände henne med cigaretter medan de tvingade henne att se på när de våldtog och misshandlade mamman framför hennes ögon. Dottern såg hur människohandlarna våldförde sig på och slog mamman tills hon blödde, medan hon själv plågades.

Flickans trauma blev så stort att hon förlorade förmågan att tala, att äta, att leka och att gå på toaletten. Hon kunde inte längre prata eller kommunicera med sin mamma, hon kunde inte heller äta själv utan måste bli matad. Och hon fick börja med blöjor igen. Hon var ständigt panikslagen och skräckslagen.

När Migrationsverket beslutade att överföra dottern och hennes mamma tillbaka till det land där hon utsatts för människohandel, brast det totalt för dem båda. Familjen överklagade beslutet igenom alla rättsliga instanser, men förlorade. Till slut beslutade emellertid Europadomstolen att stoppa överföringen, därför att det stred mot de mänskliga rättigheterna att utvisa familjen.

I dag, den 18:e oktober, är det EU:s anti-trafficking dag. Dagen uppmärksammas på många sätt inom EU:s medlemsländer. Offer för människohandel som kommer till Sverige härrör ofta från ursprungsländer där det råder stor fattigdom och arbetslöshet, väpnade konflikter och systematisk diskriminering av kvinnor och där det saknas sociala skyddsnät. De flesta offer för människohandel är kvinnor, unga tjejer och barn, och de flesta hamnar i sexindustrin där de tvingas arbeta på en bordell eller som prostituerade.

Människohandel är ett brott och strider mot ett flertal mänskliga rättigheter. Grunden för de mänskliga rättigheterna är människovärdet.

Den första artikeln i EU:s stadga om de mänskliga rättigheterna säger att människans värdighet är okränkbar och att denna värdighet ska respekteras och skyddas. Detta måste vara ledstjärnan för allt arbete med att skydda offer för människohandel. Det är våra medmänniskor det handlar om.

De flesta offer för människohandel är kvinnor, unga tjejer och barn, och de flesta hamnar i sexindustrin där de tvingas arbeta på en bordell eller som prostituerade.

USA slutar att kalla Golan för ”ockuperat”

Mellanöstern. I sin årliga rapport om mänskliga rättigheter använder USA:s utrikesdepartement nu för första gången inte ordet ockuperat om Gaza, Västbanken och...

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...