Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Nyamko Sabuni (L) föreslår nationella kunskapstävlingar i vanliga skolämnen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Lyft svensk skola från medelmåttighet

Ledare · Publicerad 00:10, 25 maj 2021

Utifrån en nivellerande socialistisk vänsterideologi att ingen får vara duktigare än de andra har skoltävlingar i Sverige sedan länge i princip enbart handlat om idrott. Med undantag för Sveriges Radios ”Vi i femman” erbjuds i princip inga SM-tävlingar i teoretiska skolämnen.

Den stimulans sådana inslag skulle innebära för barn och ungdomar i sin studieförkovran har ledande politiska vänsterskikt motverkat. Det skulle nämligen strida mot en påstådd rättvise- och jämlikhetsideologi – vilken i stället slagit över till att bli en medelmåttighetens och de låga ambitionernas skola.

Att se till elevernas olikheter och skilda förutsättningar har denna skolpolitiska överideologi inte brytt sig om. 

Därför var det på tiden att just nationella kunskapstävlingar i vanliga skolämnen, liksom fokus på att högpresterande elever inte hålls tillbaka, fanns med bland förslagen när L-ledaren Nyamko Sabuni talade vid partiets kommundag.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00