Målet med förmaningen är kärlek ur ett rent hjärta, ett gott samvete och en uppriktig tro.
Första Timoteusbrevet 1:5

Världen idag

Statsminister Magdalena Andersson (S) har ett tufft utgångsläge när hon nu ska försöka regera Sverige. Foto: Erik Simander/TT

Lös grund att regera Sverige på för historisk Andersson

Ledare · Publicerad 00:10, 25 nov 2021

För tredje gången i år har Sveriges riksdag röstat om vem som ska vara landets regeringschef. Efter det att Vänsterpartiet gjorde gemensam sak med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i somras och avsatte Stefan Löfven (S), inledde Socialdemokraterna förhandlingar med V – och fick de forna kommunisterna att kovända efter vissa eftergifter genom att släppa tillbaka honom som statsminister.  

När Stefan Löfven (S) för några veckor sedan tröttnade, väl medveten om att han skulle kunna tvingas avgå om hans budget inte gick igenom, återkom frågan till riksdagen.

Synnerligen medvetet har S skapat en riksdagsordning och regeringsform för vårt land som inte kräver en positiv majoritet för en kandidat att få riksdagens godkännande som ny regeringsbildare. Bakvänt nog räcker att det inte finns en majoritet emot. 

Detta visade denna märkliga konstitutionella konstruktions motsägelsefullhet vid onsdagens omröstning: samtliga 174 riksdagsledamöter från M, KD, SD och L av riksdagens totalt 349 folkvalda röstade emot finansministern och nyblivna S-ledaren Magdalena Andersson, bara 117 för henne medan 57 ledamöter (C och V) avstod.  

Ändå är hon utsedd. Ifall en enda ytterligare ledamot tryckt på nej-knappen hade Andersson fallit. Så bräckligt och ytterligt svagt är hennes regeringsunderlag och mandatstöd ihop med MP, understödda i de avgörande frågorna av C och V. Riksdagen har med andra ord tolererat en ny statsminister, men egentligen inte godkänt henne – då det var klart färre ja-röster för Magdalena Andersson än nej-rösterna emot.  

Så gick det med Centerpartiets strategi att hålla ytterkantspartier som V och SD borta från den politiska makten: i stället manifesterade V sitt inflytande tydligare än någonsin, först i somras då de avsatte och återinsatte Stefan Löfven (S) och denna vecka med ånyo regelrätta förhandlingar, nu om budget och pensioner, mellan S-MP-regeringen och just V. 

En förbisedd frågeställning i onsdagens historiska omröstning är att det enligt Socialdemokraterna själva egentligen inte är säkert att Sverige verkligen nu fått sin första kvinnliga statsminister i S-ledaren Magdalena Andersson, jämnt hundra år efter det första allmänna valet i vårt land med kvinnlig rösträtt. 

Det beror nämligen på vad Magdalena Andersson själv och hennes S-MP-regering föreslagit. Nämligen att varje person själv väljer och ”definierar” sitt kön. Vad man biologiskt är född till ska nämligen inte längre vara ett objektivt faktum. I stället något som, självvalt, kan ändras, fram och tillbaka.  

Det handlar om att varje svensk, redan som barn från tolv års ålder, inklusive även nya statsministern, inbjuds till och ges lagens rätt att utifrån vad man själv känner, upplever, definierar och bestämmer vara sin könstillhörighet, också är personens så kallade ”juridiska kön”, i varje fall för stunden. 

Därmed menar S och MP att ”juridiskt kön” är helt frikopplat från det objektiva faktum att varje människa fötts till ett biologiskt kön. Det sker i ett land där S-MP-regeringen själva betonar att vi ska ha en skola och sjukvård som vilar på vetenskaplighet och beprövad erfarenhet. 

Så journalisterna får väl systematiskt fråga S-ledaren och statsministern Magdalena Andersson om hon verkligen känner sig vara och ”definierar sig” som en kvinna. Lagförslaget vill ju att kön är inget man är, utan bara subjektivt upplever, alltså självdefinierat.  

Och ifall hon då vill kalla sig för en kvinna, fast först då, är Magdalena också Sveriges första kvinnliga statsminister. Något historiskt, som sista land i Norden. 

Journalister från Israel vittnar om hat under fotbolls-VM

Qatar. Israeliska journalister på plats i Qatar för fotbolls-VM vittnar om trakasserier från både... onsdag 7/12 13:00