Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Statsminister Stefan Löfven höll också sin sjunde regeringsförklaring, med ambitionen att visa initiativkraft. Men frågan är om det räcker till i tidens utmaningar? skriver Per Ewert. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Löfven lovar – men tror väljarna längre på honom?

Ledare · Publicerad 00:00, 10 sep 2020

Höstens riksdagsstart präglades främst av corona­pandemins effekter. Ett någotsånär högtidligt öppnande genomfördes, men på decimerat sätt. Statsminister Stefan Löfven höll också sin sjunde regeringsförklaring, med ambitionen att visa initiativkraft. Men frågan är om det räcker till i tidens utmaningar?

Vid nästa val har Löfven regerat landet i åtta år, samma period som Fredrik Reinfeldt fick innan väljarna röstade bort honom. Detta trots att förtroendet för Reinfeldt var högt, men väljarkåren upplevde då statsministern som trött och ville ha något nytt. Med två år kvar till nästa val börjar blickarna riktas framåt.

Var coronakrisens opinionslyft bara ett tillfälligt hack i kurvan, där Social­demo­kraternas långsiktiga utförsbacke slutar i ett maktskifte 2022?

Löfvens regeringsförklaring uttryckte den balansering vi vant oss vid efter sex år med S/MP vid rodret. Men tyvärr har flera samhällsområden under den perioden inte gått i den riktning vare sig regering eller väljare önskat. Statsministerns löften om bättre kunskaper och mer ordning i skolan känns igen, men den auktoritetsfria grundsyn som skapat problemen och som Social­demo­kraterna själva i mer än ett halvsekel har planterat i skolan, tar tid att vända, om man nu verkligen önskar göra det.

Löfvens löfte om att utreda ett statligt övertagande av skolan kanske kan vara ett litet ljus i tunneln. Ett sådant steg skulle kunna göra slut på oförutsägbara ställningstaganden från kommunpolitiker som ger helt olika förutsättningar för skolor i olika kommuner, inte minst för friskolor.

Men allt beror naturligtvis i slutänden på vem och vilka idéer som leder skolan, inte bara på vad som står i statliga protokoll. Förra veckans regeringsbeslut att lägga in ett större relationellt fokus i samlevnadsundervisningen var bra, men så länge normbrytande aktivister inom RFSU och RFSL tillåts ha kvar sitt starka genomslag i läromedel och undervisning kan vi redan i förväg slå fast att ingen förbättring kommer att ske.  

Samma farhågor väcks inför Löfvens ord om att trycka tillbaka den grova brottsligheten. Han har nämligen sagt samma sak i alla sina tidigare regeringsförklaringar, men medborgarna ser tvärtom en alltmer förskräckande verklighet, där statsministerns ord väger lätt inför de brutala våldsdåd som medier berättat om bara de senaste veckorna.

Inte heller här kan vi blunda för hur Social­demo­kraterna själva genom decennier av familjesplittrande politik bär en del av ansvaret för att så många unga pojkar växer upp utan en närvarande pappa, och i stället dras in i de kriminella gängen. 

Nu när andra frågor än corona får plats i media har det opinionsläge uppstått som denna ledarsida förutsade så snart Centern och Liberalerna valde att gå över till lag Löfven. Väljarna har snabbt förflyttat sig och åter format sig till två jämnstora läger: ett vänsterliberalt block, där ungefär lika många väljare som C och L haft tillsammans har gått högerut till en mer konservativ opposition.

Annie Lööfs ambition att isolera Sverige­demo­kraterna riskerar alltså att snart ge dem just den maktposition hon ville undvika.  

Flera gånger i talet återkom Stefan Löfven till att det mesta i Sverige ändå är rätt bra, men det ska bli ännu bättre. Det påminner om Olof Palmes återkommande slogan inför valet 1976: ”Tillsammans kan vi göra ett bra land bättre.” Den gången hade Social­demo­kraterna regerat sig trötta efter en unikt lång tid vid makten, och förlorade den till slut.

Kan man ana att statsminister Löfvens stora ord i en mycket utmanande tid leder i samma riktning även i våra dagar?

Löfvens regeringsförklaring uttryckte den balansering vi vant oss vid efter sex år med S/MP vid rodret. Men tyvärr har flera samhällsområden under den perioden inte gått i den riktning vare sig regering eller väljare önskat.

Så söker du jobb under coronakrisen

Högre konkurrens, anställningsintervjuer via videosamtal och en annorlunda arbetsmarknad. Hur... tisdag 22/9 06:00

Lidandet inför tyst Gud

Böneskolan Jobs bok är troligen Bibelns äldsta bok, med det urgamla temat om den oskyldiga människans lidande.... tisdag 22/9 00:10

Bibeln förordar opartiskhet – inte identitetspolitik

Ledare I polisutbildningen vid Södertörns högskola får man sedan en tid tillbaka lära sig att man som... tisdag 22/9 00:00

EFK ska utreda syn på samkönade relationer

Kyrka. Under Evangeliska frikyrkans kongress i lördags fattades beslut om att tillsätta en arbetsgrupp för... måndag 21/9 17:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...